Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Maaperä

Saharassa hiekalla on vain sivuosa

Saharaan kuuluu laajoja hiekan peittämiä alueita. Miten paksu hiekkakerros on? Mitä hiekan alta löytyy?

Sahara tunnetaan maailman suurimpana aavikkona. Monet luulevat, että se on kauttaaltaan lentohiekkakinosten eli dyynien hallitsema autiomaa. Todellisuudessa siinä Afrikan osassa, jota pidetään maantieteel-lisesti Saharana, hiekkaerämaan osuus on melko pieni. Saharan pinta-alasta vajaa neljäsosa on vuoristoa ja vähän yli puolet erikokoisten kivien kattamaa tasankoa. Saharan perusrakenteessa vuoret sijoittuvat keskelle ja kivitasangot ympäröivät niitä. Hiekka-aavikot ovat sen reunoilla. Monin paikoin hiekkaa on vain ohuelti. Lentohiekka voi kuitenkin kinostua suotuisissa oloissa jopa satojen metrien paksuiseksi kerrostumaksi. Korkeimmat dyynit nousevat jopa 300 metrin korkeuteen. Vaikka myrskyn aikana ilma on usein sakeana hiekasta ja pölystä, maa-aines liikkuu varsin vähän kerrallaan. Vain kevyimmät hiukkaset saattavat kulkeutua ilmavirtojen mukana ehkä tuhansienkin kilometrien päähän. Hiekka peittää geologisesti melko vakaan kallioperän, jonka koostumus ja rakenne vaihtelevat jonkin verran alueittain. Saharan seudun ilmasto muuttui nykyiselleen noin 3 700 vuotta sitten. Kallioperässä on säilynyt muinaisten jokien ja järvien jälkiä. Muistona kosteasta menneisyydestä ovat myös laajat pohjavesiesiintymät.

Lue myös:

Maaperä

Maanvajoama nielaisi bussin Kiinassa: Näin valtavat onkalot syntyvät

3 minuuttia
Erg in Sahara
Luonto

Montako hiekanjyvää Saharassa on?

0 minuuttia
Maaperä

Routa nostaa kiviä maan sisästä pelloille

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota