Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Maaperä

Routa nostaa kiviä maan sisästä pelloille

Mitkä voimat nostavat keväisin kiviä maan sisästä pintaan?

Pohjois-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa maasta nousee kiviä joka talven jälkeen. Vaikka esimerkiksi pelto olisi moneen kertaan raivattu kivistä, niitä ilmestyy aina uusia. Useimmat ovat pieniä, mutta jotkin saattavat painaa jopa satoja tonneja. Viime jääkaudella Pohjois-Eurooppaa, Siperiaa ja Pohjois-Amerikkaa peitti jäävaippa. Jään paino murskasi sen alle jääneen kallioperän, ja kalliosta irronneita lohkareita takertui kiinni jään pohjaan. Jään liikkuessa lohkareet hiertyivät pienemmiksi ja jäävaipan alaosa täyttyi kivistä, sorasta, hiekasta ja savesta. Kun mannerjää suli jääkauden loppuvaiheessa, jää oli kuljettanut niin pieniä kuin isojakin kiviä kauas alkuperäisiltä paikoiltaan. Suurimpia tällaisia siirtolohkareita on kutsuttu Suomessa myös hiidenkiviksi, koska niiden oletettiin olevan taruolentojen, hiisien, siirtämiä. Ei tiedetä varmasti, miksi kiviä yhä nousee maasta. Geologiassa on kuitenkin melko yleisesti hyväksytty käsitys, jonka mukaan se johtuu maan routimisesta. Kivi johtaa kylmää paremmin kuin pehmeä maa-aines. Kun maa jäätyy, kivi johtaa kylmyyden alapuolelleen, jolloin kiven alla oleva vesi jäätyy. Jäätyessään vesi laajenee ja kohottaa hieman yllään olevaa kiveä. Keväällä kiven ympärillä oleva maa-aines kuivuu ja vajoaa koloon, joka on syntynyt kiven alle jään sulaessa. Kun tämä toistuu vuodesta toiseen, kivi nousee vähitellen ylöspäin ja tulee lopulta näkyviin maan pinnalle.

Lue myös:

Maaperä

Maanvajoama nielaisi bussin Kiinassa: Näin valtavat onkalot syntyvät

3 minuuttia
nb web u34 grafik metan is
Maaperä

Metaani on aikapommi

0 minuuttia
Maaperä

Saharassa hiekalla on vain sivuosa

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota