Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Maaperä

Pienirakeinen lentohiekka

Elokuvissa sankari usein joutuu lentohiekkaan ja siinä hetken kamppailtuaan pääsee elävänä jatkamaan matkaansa. Mitä on lentohiekka ja miten siitä pääsee irti?

Lentohiekka on pienirakeista hiekkaa. Lentohiekan rakeista tulee sitä pyöreämpiä, mitä pidemmän matkaa ne liikkuvat tuulen mukana. Lentohiekan raekoko johtuu siitä, että tuuli ei jaksa kuljettaa kovin suuria rakeita – aavikoilla lentohiekka voi tosin sisältää karkeampaa ainesta ja jopa pieniä kiviä. Lentohiekkaa kasaantuu dyyneiksi erityisesti merenrannalle, joen penkereille, marskimaille sekä aavikoille, joilla kasvillisuus ei sido hiekkaa. Lentohiekkaan voi jäädä jumiin, jos hiekka on kasaantunut kiinteämmän aineen, esimerkiksi saven, muodostamaan syvennykseen. Jos lentohiekka on kuivaa, sen päällä voi huoletta kävellä. Jos taas pohjavettä alkaa tihkua syvennyksen pohjasta, vesi työntää hiekkarakeita erilleen. Kun syvennyksessä olevaan hiekkaan on sitoutunut paljon vettä, hiekka ei enää pysty kantamaan ihmisen tai eläimen painoa. Ihminen pääsee kuitenkin irti hiekasta, kunhan vain muistaa säilyttää malttinsa. Useimminen lentohiekka on vaarallista vain silloin, jos henkilö joutuu paniikkiin ja hänen päänsä painuu hiekan alle. Jos lentohiekan varaan joutunut ihminen sen sijaan jää rauhallisesti odottamaan, hän nousee hetken kuluttua hiekan pinnalle, sillä lentohiekan tiheys on suurempi kuin ihmisen vartalon. Kun on päässyt pinnalle, voi selällään maaten rauhallisin liikkein yrittää päästä kantavalle pohjalle. Eläinten kohdalla tilanne on toinen, sillä niille pettävä hiekka merkitsee vaaraa. Eläimet saattavat paniikissa sätkiä niin paljon, että ne vain vajoavat syvemmälle hiekkaan.

Lue myös:

Maaperä

Saharassa hiekalla on vain sivuosa

0 minuuttia
Röntgenkuva–- radon voi sairastuttaa
Maaperä

Maa tekee sairaaksi

3 minuuttia
Maaperä

Vajoavatko saaret mereen?

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota