Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Maaperä

Palapelin osat ovat eripaksuisia

Mikä aiheuttaa maanpinnan korkeusvaihtelut? Onko kiinteä kamara yhtä paksu eri puolilla maapalloa?

Maan kova pintaosa, jota kutsutaan litosfääriksi eli kivikehäksi, koostuu maankuoresta ja sen alla olevan vaipan ylimmästä osasta. Se rajoittuu astenosfääriin, joka on osittain sulassa olomuodossa. Valtamerten alla niin sanottu merellinen kuori on vain noin seitsemän kilometriä paksu, kun taas mannerkuoren paksuus vaihtelee 10:stä 70 kilometriin. Sen keskimääräinen paksuus on suunnilleen 40 kilometriä. Teoriaa litosfäärin jakaantumisesta toisiinsa nähden liikkeessä oleviin laattoihin kutsutaan laattatektoniikaksi. Se selittää geologisia prosesseja, jotka vaikuttavat paitsi maankuoren rakenteeseen myös maanpinnan korkeusvaihteluihin, kuten vuoristojen ja syvänteiden syntyyn. Litosfäärin laattojen tärkeimpiä loittonemisalueita ovat valtamerten keskiselänteet, joiden alueella syntyy jatkuvasti uutta maankuorta vaipasta kohoavasta sulasta kiviaineksesta, magmasta. Valtamerten reunoilla merelliset ja mantereiset laatat törmäävät. Pitkät vuorijonot ovat kohonneet, kun merellinen laatta on työntynyt rannikolla mantereisen laatan alle. Esimerkkejä tästä ovat Beringinsalmelta Pohjois- ja Etelä-Amerikan halki ulottuvat Kordillieerit, joihin kuuluvat muun muassa Andit.

Lue myös:

Superspreder coronavirus
Sairaudet

Uusi tutkimus: Supertartuttajat aiheuttavat 80 prosenttia tartunnoista

7 minuuttia
Sairaudet

Vaihe vaiheelta: Näin koronatesti tapahtuu

3 minuuttia
Ihminen

Uusi havainto: Luurankosi elää

14 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota