Jättimäinen maanvajoama on Luoteis-Kiinassa vaatinut ainakin kuusi kuolonuhria, mutta useita ihmisiä on yhä kateissa.
Onnettomuus tapahtui Xiningin kaupungissa Qinhain maakunnassa noin kello 17.30 sikäläistä aikaa maanantaina. Äkillinen tien romahtaminen nielaisi kokonaisen bussin ja useita jalankulkijoita.
Maanvajoamat eivät ole epätavallisia Kiinassa eivätkä muuallakaan maailmassa. Miten sitten syntyvät nämä valtavat onkalot, jotka saavat ylimmät maakerrokset romahtamaan silmänräpäyksessä?
Maanvajoama tarkoittaa äkillistä romahdusta, joka johtuu siitä, että maan alle on muodostunut tyhjä onkalo.
Maanvajoamat ovat yleisimpiä alueilla, joiden kallioperässä on kalkkikiveä. Se johtuu siitä, että sadevesi maanpinnan alle imeytyessään liuottaa hitaasti kalkkia. Näin syntyy maanalaisia onkaloita ja luolia.
Videotallenteita: Bussi katoaa maanvajoamaan
Tiettynä ajankohtana onkalot ovat kasvaneet niin suuriksi, että ne eivät enää pysty kannattelemaan niiden päälle kasautuneita maakerroksia.
Siksi onkalot romahtavat ja niiden päällä ollut maa vajoaa. Maan pinnalle syntyy erikokoisia, selvästi erottuvia aukkoja.
Joillakin seuduilla maanvajoamat ovat niin tavallisia, että ne antavat leimansa koko maisemalle. Tällaista maisemaa kutsutaan karstimaaksi Kroatian, Slovenian ja Pohjois-Italian alueella sijaitsevan, monissa kielissä Karst-nimellä tunnetun maa-alueen mukaan.
Joissakin harvoissa tapauksissa onkaloista voi tulla hyvin suuria ja syviä, kuten tapahtui Xiningin kaupungissa Kiinan Qinhain maakunnassa maanantaina iltapäivällä paikallista aikaa.
Näin tapahtui myös Guatemalan pääkaupungissa helmikuussa 2007. Siellä rankat sateet, vuotavasta viemärijärjestelmästä virrannut vesi sekä maaperän onkalot saivat maan vajoamaan 100 metrin syvyiseen aukkoon.
Tuolloin Guatemalassa useat talot katosivat syvälle vajoamaan ja kolme ihmistä menetti henkensä.