Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miten vesi tekee luolan?

Kiinassa valtava maanvajoama on nielaissut bussin ja useita jalankulkijoita. Ainakin kuusi ihmistä on kuollut. Mikä aiheuttaa äkilliset romahdukset, jotka voivat saada sekä bussit että talot vajoamaan maan uumeniin?

AFP/Ritzau Scanpix

Jättimäinen maanvajoama on Luoteis-Kiinassa vaatinut ainakin kuusi kuolonuhria, mutta useita ihmisiä on yhä kateissa.

Onnettomuus tapahtui Xiningin kaupungissa Qinhain maakunnassa noin kello 17.30 sikäläistä aikaa maanantaina. Äkillinen tien romahtaminen nielaisi kokonaisen bussin ja useita jalankulkijoita.

Maanvajoamat eivät ole epätavallisia Kiinassa eivätkä muuallakaan maailmassa. Miten sitten syntyvät nämä valtavat onkalot, jotka saavat ylimmät maakerrokset romahtamaan silmänräpäyksessä?

Maanvajoama tarkoittaa äkillistä romahdusta, joka johtuu siitä, että maan alle on muodostunut tyhjä onkalo.

Maanvajoamat ovat yleisimpiä alueilla, joiden kallioperässä on kalkkikiveä. Se johtuu siitä, että sadevesi maanpinnan alle imeytyessään liuottaa hitaasti kalkkia. Näin syntyy maanalaisia onkaloita ja luolia.

Videotallenteita: Bussi katoaa maanvajoamaan

Tiettynä ajankohtana onkalot ovat kasvaneet niin suuriksi, että ne eivät enää pysty kannattelemaan niiden päälle kasautuneita maakerroksia.

Siksi onkalot romahtavat ja niiden päällä ollut maa vajoaa. Maan pinnalle syntyy erikokoisia, selvästi erottuvia aukkoja.

Joillakin seuduilla maanvajoamat ovat niin tavallisia, että ne antavat leimansa koko maisemalle. Tällaista maisemaa kutsutaan karstimaaksi Kroatian, Slovenian ja Pohjois-Italian alueella sijaitsevan, monissa kielissä Karst-nimellä tunnetun maa-alueen mukaan.

Rikkoutuneet vesiputket voivat synnyttää maanvajoamia

Syyt maanvajoamien syntyyn voivat olla sekä luonnollisia että ihmisen aiheuttamia.

Yksi syy voivat olla maahan kaivetut vesiputket, jotka runsaiden sateiden vuoksi halkeavat ja joiden vesi sen jälkeen uurtaa luolia kalkkipitoiseen kallioperään.

Joissakin harvoissa tapauksissa onkaloista voi tulla hyvin suuria ja syviä, kuten tapahtui Xiningin kaupungissa Kiinan Qinhain maakunnassa maanantaina iltapäivällä paikallista aikaa.

Näin tapahtui myös Guatemalan pääkaupungissa helmikuussa 2007. Siellä rankat sateet, vuotavasta viemärijärjestelmästä virrannut vesi sekä maaperän onkalot saivat maan vajoamaan 100 metrin syvyiseen aukkoon.

Tuolloin Guatemalassa useat talot katosivat syvälle vajoamaan ja kolme ihmistä menetti henkensä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota