AFP/Ritzau Scanpix

Miten vesi tekee luolan?

Kiinassa valtava maanvajoama on nielaissut bussin ja useita jalankulkijoita. Ainakin kuusi ihmistä on kuollut, ja monia on yhä kateissa. Mikä on syynä äkillisiin romahduksiin, jotka voivat saada niin bussit kuin talotkin vajoamaan maan uumeniin?

Jättimäinen maanvajoama on Luoteis-Kiinassa vaatinut ainakin kuusi kuolonuhria, mutta useita ihmisiä on yhä kateissa.

Onnettomuus tapahtui Xiningin kaupungissa Qinhain maakunnassa noin kello 17.30 sikäläistä aikaa maanantaina. Äkillinen tien romahtaminen nielaisi kokonaisen bussin ja useita jalankulkijoita.

Maanvajoamat eivät ole epätavallisia Kiinassa eivätkä muuallakaan maailmassa. Miten sitten syntyvät nämä valtavat onkalot, jotka saavat ylimmät maakerrokset romahtamaan silmänräpäyksessä?

Maanvajoama tarkoittaa äkillistä romahdusta, joka johtuu siitä, että maan alle on muodostunut tyhjä onkalo.

Maanvajoamat ovat yleisimpiä alueilla, joiden kallioperässä on kalkkikiveä. Se johtuu siitä, että sadevesi maanpinnan alle imeytyessään liuottaa hitaasti kalkkia. Näin syntyy maanalaisia onkaloita ja luolia.

Videotallenteita: Bussi katoaa maanvajoamaan

Tiettynä ajankohtana onkalot ovat kasvaneet niin suuriksi, että ne eivät enää pysty kannattelemaan niiden päälle kasautuneita maakerroksia.

Siksi onkalot romahtavat ja niiden päällä ollut maa vajoaa. Maan pinnalle syntyy erikokoisia, selvästi erottuvia aukkoja.

Joillakin seuduilla maanvajoamat ovat niin tavallisia, että ne antavat leimansa koko maisemalle. Tällaista maisemaa kutsutaan karstimaaksi Kroatian, Slovenian ja Pohjois-Italian alueella sijaitsevan, monissa kielissä Karst-nimellä tunnetun maa-alueen mukaan.

Rikkoutuneet vesiputket voivat synnyttää maanvajoamia

Syyt maanvajoamien syntyyn voivat olla sekä luonnollisia että ihmisen aiheuttamia.

Yksi syy voivat olla maahan kaivetut vesiputket, jotka runsaiden sateiden vuoksi halkeavat ja joiden vesi sen jälkeen uurtaa luolia kalkkipitoiseen kallioperään.

© D. LeClair/Reuters/Scanpix

Putki on vanha ja helposti rikkoutuva. Jos siitä alkaa vuotaa vettä, kalkkipitoinen kallioperä liukenee ja siihen syntyy onkalo.

© D. LeClair/Reuters/Scanpix

Vesi kovertaa sekä tuhkakerroksen että kalkkikiven onkaloista yhä isompia. Lopulta niitä erottaa kaupungin rakennuksista enää vain ohut tuhkamaakerros.

© D. LeClair/Reuters/Scanpix

Onkalon katto romahtaa rankan sadekuuron aikana tai sen jälkeen. Talot ja kadut putoavat onkaloon. Maaperässä oleviin kuoppiin, onkaloihin ja käytäviin pääsee yhä lisää vettä.

Joissakin harvoissa tapauksissa onkaloista voi tulla hyvin suuria ja syviä, kuten tapahtui Xiningin kaupungissa Kiinan Qinhain maakunnassa maanantaina iltapäivällä paikallista aikaa.

Näin tapahtui myös Guatemalan pääkaupungissa helmikuussa 2007. Siellä rankat sateet, vuotavasta viemärijärjestelmästä virrannut vesi sekä maaperän onkalot saivat maan vajoamaan 100 metrin syvyiseen aukkoon.

Tuolloin Guatemalassa useat talot katosivat syvälle vajoamaan ja kolme ihmistä menetti henkensä.