Metaani on aikapommi
Hiilidioksidi (CO2) on ollut ilmastokeskustelun pääteema 10–20:n viime vuoden ajan. Hiilidioksidia paljon vaarallisempi kaasu saattaa kuitenkin uhata koko ihmiskunnan tulevaisuutta.

Kesän aikana tutkijat ovat todenneet, että merenpohjasta Siperian ja Alaskan edustalla tihkuu yllättävän suuria määriä metaania.
Metaani kiihdyttää kasvihuoneilmiötä noin 22 kertaa niin paljon kuin vastaava määrä hiilidioksidia.
Yksinkertaistaen ilmaistuna kasvihuonekaasut asettuvat ikään kuin Maan ilmakehän päälle, jolloin lämpöä ei pääse karkaamaan avaruuteen, mikä puolestaan kiihdyttää lämpötilan nousua entisestään.
Pommi uinuu tundran alla Metaania syntyy, kun eloperäinen aines mätänee sellaisissa oloissa, joissa ei ole happea. Metaania esiintyy maaperässä usein yhdessä muiden kaasujen ja öljyn kanssa.
Siperian tundra sitoo valtavia määriä metaania. Viime vuosien lämpeneminen on kuitenkin alkanut sulattaa myös ikiroutaa, jolloin metaania alkaa vapautua.
Viimeksi kuluneiden 200 vuoden aikana metaanin määrä ilmakehässä on yli kaksinkertaistunut. Esiteollisella ajalla metaania oli ilmakehässä oli vajaa yksi ppm:ää, nyt arvo on melkein kaksi (ppm= parts per million, tilavuuden miljoonasosa).
Seurauksia ei tiedetä Tutkijoiden mukaan Jäämeren metaanivuoto on luultavasti syntynyt, kun Atlantilta on virrannut lämmintä vettä pohjoiseen ja merenpohjan jäässä olevat metaanivarastot ovat alkaneet sulaa.
Metaanivuodon seurauksista ei osata sanoa mitään tarkkaa, sillä ilmiö ei mukana ilmastomallien laskelmissa.