Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nb web u34 grafik metan is
Luonto - Maaperä

Metaani on aikapommi

Hiilidioksidi (CO2) on ollut ilmastokeskustelun pääteema 10–20:n viime vuoden ajan. Hiilidioksidia paljon vaarallisempi kaasu saattaa kuitenkin uhata koko ihmiskunnan tulevaisuutta.

Kesän aikana tutkijat ovat todenneet, että merenpohjasta Siperian ja Alaskan edustalla tihkuu yllättävän suuria määriä metaania.

Metaani kiihdyttää kasvihuoneilmiötä noin 22 kertaa niin paljon kuin vastaava määrä hiilidioksidia.

Yksinkertaistaen ilmaistuna kasvihuonekaasut asettuvat ikään kuin Maan ilmakehän päälle, jolloin lämpöä ei pääse karkaamaan avaruuteen, mikä puolestaan kiihdyttää lämpötilan nousua entisestään.

Pommi uinuu tundran alla Metaania syntyy, kun eloperäinen aines mätänee sellaisissa oloissa, joissa ei ole happea. Metaania esiintyy maaperässä usein yhdessä muiden kaasujen ja öljyn kanssa.

Siperian tundra sitoo valtavia määriä metaania. Viime vuosien lämpeneminen on kuitenkin alkanut sulattaa myös ikiroutaa, jolloin metaania alkaa vapautua.

Viimeksi kuluneiden 200 vuoden aikana metaanin määrä ilmakehässä on yli kaksinkertaistunut. Esiteollisella ajalla metaania oli ilmakehässä oli vajaa yksi ppm:ää, nyt arvo on melkein kaksi (ppm= parts per million, tilavuuden miljoonasosa).

Seurauksia ei tiedetä Tutkijoiden mukaan Jäämeren metaanivuoto on luultavasti syntynyt, kun Atlantilta on virrannut lämmintä vettä pohjoiseen ja merenpohjan jäässä olevat metaanivarastot ovat alkaneet sulaa.

Metaanivuodon seurauksista ei osata sanoa mitään tarkkaa, sillä ilmiö ei mukana ilmastomallien laskelmissa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota