Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Maaperä

Mantereet loittonevat ensin ja yhtyvät lopuksi

Mannerten muinaisesta sijainnista on laadittu useita karttoja. Voiko mannerlaattojen tulevia liikkeitä ennustaa?

Litosfääri eli maankuori ja vaipan yläosa koostuu mannerlaatoista, jotka liikkuvat hitaasti toisiinsa nähden. Vaikka liike on vain kolme senttiä vuodessa, eli saman verran kuin sormien kynnet kasvavat, se muuttaa miljoonien vuosien kuluessa maailmankartan täysin toisenlaiseksi. Yhdysvaltalaisen Texasin yliopiston geologian tutkijan Christopher Scotesen mukaan seuraavien 50 miljoonan vuoden tapahtumat voidaan laskea melko tarkkaan. Atlantin valtameri laajenee, koska Keski-Atlantin selänteen ympärillä esiintyvä vulkaaninen toiminta työntää Amerikan laattaa poispäin Euroopasta ja Afrikasta. Afrikka lipuu kohti pohjoista ja törmää Eurooppaan niin, että Välimeren kohdalle nousee Himalajan korkuinen vuoriketju. Australia puolestaan liikkuu pohjoiseen kohti Kaakkois-Aasiaa. Yli 50 miljoonan vuoden jälkeistä aikaa on vaikeampi ennustaa, mutta Scotese olettaa, että Atlantti alkaa pienentyä ja 250 miljoonassa vuodessa maanosat kasautuvat jättiläismantereeksi, niin sanotuksi Pangea Ultimaksi. Samankaltainen yhtenäismanner oli olemassa myös 250 miljoonaa vuotta sitten. Jättiläismanner alkaa muodostua, kun läntiselle Atlantille syntyy vyöhyke, jossa suhteellisen kevyet merenpohjan laatat työntyvät raskaampien mantereisten laattojen alle ja siitä edelleen maan uumeniin. Myös Keski-Atlantin selänne liukuu maan sisään niin, että Pohjois- ja Etelä-Amerikka törmäävät Eurooppaan ja Afrikkaan ja Atlantti kutistuu järveksi.

Lue myös:

Super continent
Maaperä

250 miljoonan vuoden kuluttua syntyy maapallon seuraava supermanner

0 minuuttia
Maaperä

Maanvajoama nielaisi bussin Kiinassa: Näin valtavat onkalot syntyvät

3 minuuttia
nb web u34 grafik metan is
Maaperä

Metaani on aikapommi

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota