Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Desert, Afar-region
Luonto - Maaperä

Magmapurkaus repi Afrikkaa

Kahdessa päivässä syntyi 60 kilometriä pitkä halkeama.

Pohjois-Etiopiassa on kahdeksan metriä leveä ja kymmenen kilometriä syvä repeämä, joka halkaisee Afarin autiomaan 60 kilometrin matkalta. 2005 löydetty halkeama muodostui kahdessa päivässä, osoittaa Addis Abeban yliopiston geologien ja heidän kansainvälisten kollegojensa tekemä tutkimus. Afarin autiomaa on osa Itä-Afrikan hautavajoamaa, jossa syntyy uutta maankuorta samalla tavalla kuin merenpohjan erkanemisvyöhykkeillä. Ne ovat kahden litosfäärilaatan sauma-alueita, joissa laatat liukuvat poispäin toisistaan. Tällöin kallioperään repeää isoja halkeamia, jotka vähitellen täyttyvät Maan vaipasta pursuavalla sulalla kiviaineksella. Näin muodostuu uutta maankuorta.

Afarissa uuden maankuoren synty näyttää tapahtuvan rajummin kuin merenpohjassa. Tutkijat uskovat, että maan sisuksissa on kovassa paineessa olevan sulan magman täyttämiä taskuja, jotka lopulta puhkeavat. Niiden purkautuessa vapautuu niin paljon energiaa, että maanpinta repeää. Puhkeamisen voi aiheuttaa esimerkiksi tulivuorenpurkaus. Nyt tutkitun 60 kilometrin pituisen repeämän pohjoispäässä on Dabbahu-tulivuori. Ilmeisesti sen purkaus puhkaisi magmataskuja, joiden sisältö virtasi suurella voimalla kallioperän koloon ja repi sitä suuremmaksi.

Lue myös:

Continental drift
Maaperä

Entä jos maankuori ei liikkuisi?

0 minuuttia
Maaperä

Maanvajoama nielaisi bussin Kiinassa: Näin valtavat onkalot syntyvät

3 minuuttia
Röntgenkuva–- radon voi sairastuttaa
Maaperä

Maa tekee sairaaksi

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota