Getty Images
Maanalainen rakentaminen

Kuinka syvälle voidaan rakentaa?

Kuinka syvälle maan alle on mahdollista rakentaa? Millaisia haasteita rakentamiseen liittyy?

Syvin ihmisen rakentama tila, jossa voidaan oleskella ja tehdä töitä, sijaitsee noin 4 000 metrin syvyydessä.

Ennätystä pitää hallussaan Etelä-Afrikassa toimiva Mponengin kultakaivos. Lähikaivokset TauTona ja Savuka seuraavat perässä noin 3 900 metrin syvyydellään.

Laboratorioita ja tunneleita maan uumenissa

Tutkijoita
© Ritzau Scanpix

Kiinalainen Jinpingin laboratorio on rakennettu kallioon 2 400 metrin syvyyteen, jotta avaruudesta tuleva säteily ei vaikuttaisi kokeisiin.

Gotthardin pohjatunneli
© AlpTransit Gotthard AG

Gotthardin pohjatunneli on 57 kilometriä pitkä ja siten maailman pisin tunneli. Sen syvimmästä kohdasta on matkaa maanpinnalle 2 300 metriä.

Maailman korkeimmat pilvenpiirtäjät on rakennettu muista syistä kuin käytännön tarpeesta. Maan uumeniin mennään sen sijaan siksi, että sieltä saadaan jotain arvokasta, kuten kultaa.

Paine ja lämpö vaikeuttavat rakentamista

Kun työtä tehdään 4 000 metrin syvyydessä, päällä on noin 12 000 tonnia kalliota neliömetriä kohti. Paine on niin suuri, että kaivoksen tunneleita pitää jatkuvasti lujittaa teräksisillä tukirakenteilla ja betonilla.

Kun kaivoskäytävää ei enää käytetä, se täytetään kivellä ja betonilla, jotta se ei luhistu ja aiheuta tuhoisaa ketjureaktiota.

Toinen ongelma liittyy siihen, että kallioperässä on 4 000 metrin syvyydessä noin 70 astetta lämmintä. Jotta olosuhteet olisivat siedettävät, kaivoskäytäviä täytyy jäähdyttää jatkuvasti kierrättämällä kylmäainetta.