Kuinka syvä on kaikkein syvin luola?

Mikä on maailman syvin luola? Onko se tutkittu pohjaa myöten?

Tiettävästi maapallon syvin luola on 2 212 metriä syvä Verjovkinan luola, joka sijaitsee Georgiassa. Se löydettiin vasta vuonna 1968, kun neuvostoliittolaiset tutkijat liikkuivat 115 metrin syvyydessä ja totesivat käytävien jatkuvan syvemmälle.

Vuonna 1983 neuvostoretkikunta kävi 440 metrin syvyydessä kartoittaessaan luolan haaroja.

Tällä vuosituhannella tutkimuksia on jatkettu Verjovkinan luolan lisäksi sen lähellä olevissa muissa syvissä luolissa.

Maa

Maapallon syvimmät luolat sijaitsevat Georgian luoteisosien vuoristossa (keltainen ympyrä) lähellä Mustaamerta.

© Shutterstock

Itse asiassa maapallon neljä syvintä tunnettua luolaa on löydetty Georgiasta. Toiseksi syvin on Kruberan eli Voronjan luola, jonka pohja on 2 199 metrin syvyydessä maanpinnasta.

Koska Kruberan luola on 5,5 kilometriä pitempi kuin Verjovkinan luola, se on keskimäärin loivempi. Jyrkät laskut ja nousut tuottavat tutkijoille ongelmia, ja he joutuvat käyttämään samanlaisia varusteita kuin vuorikiipeilijät.

Pohja saavutettiin vuonna 2017

Pavel Demidovin johtama venäläinen retkikunta kävi vuonna 2017 Verjovkinan luolan pohjalla. Siellä luola haaroittuu useiksi sokkeloisiksi käytäviksi. Ei tiedetäkään varmasti, johtaako jokin niistä vielä alemmaksi.

Georgian syvät luolat on saanut aikaan pohjavesi, joka on tuhansien vuosien aikana uurtanut itselleen kulkuväyliä kalkkipitoiseen kallioperään.

Luola

Tuhansien vuosien aikana virtaava vesi on uurtanut Verjovkinan luolaan syviä kuiluja, joissa liikkuessaan tutkijoiden on käytettävä vuoristokiipeilijöiden varusteita.

© Petr Lyubimov

Porausten ansiosta tiedetään, että pohjavesi voi saavuttaa melkein seitsemän kilometrin syvyyden. Siksi pidetään mahdollisena, että on olemassa jopa niin syviä luolia.

LUE MYÖS: Maailman suurin järvi