Tiettävästi maapallon syvin luola on 2 212 metriä syvä Verjovkinan luola, joka sijaitsee Georgiassa. Se löydettiin vasta vuonna 1968, kun neuvostoliittolaiset tutkijat liikkuivat 115 metrin syvyydessä ja totesivat käytävien jatkuvan syvemmälle.
Vuonna 1983 neuvostoretkikunta kävi 440 metrin syvyydessä kartoittaessaan luolan haaroja.
Tällä vuosituhannella tutkimuksia on jatkettu Verjovkinan luolan lisäksi sen lähellä olevissa muissa syvissä luolissa.
Itse asiassa maapallon neljä syvintä tunnettua luolaa on löydetty Georgiasta. Toiseksi syvin on Kruberan eli Voronjan luola, jonka pohja on 2 199 metrin syvyydessä maanpinnasta.
Koska Kruberan luola on 5,5 kilometriä pitempi kuin Verjovkinan luola, se on keskimäärin loivempi. Jyrkät laskut ja nousut tuottavat tutkijoille ongelmia, ja he joutuvat käyttämään samanlaisia varusteita kuin vuorikiipeilijät.
Pohja saavutettiin vuonna 2017
Pavel Demidovin johtama venäläinen retkikunta kävi vuonna 2017 Verjovkinan luolan pohjalla. Siellä luola haaroittuu useiksi sokkeloisiksi käytäviksi. Ei tiedetäkään varmasti, johtaako jokin niistä vielä alemmaksi.
Georgian syvät luolat on saanut aikaan pohjavesi, joka on tuhansien vuosien aikana uurtanut itselleen kulkuväyliä kalkkipitoiseen kallioperään.
Porausten ansiosta tiedetään, että pohjavesi voi saavuttaa melkein seitsemän kilometrin syvyyden. Siksi pidetään mahdollisena, että on olemassa jopa niin syviä luolia.
LUE MYÖS: Maailman suurin järvi