Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Maaperä

Geysir purkaa paineita

Miksi geysirit purkautuvat tietyin väliajoin? Mistä vesi ja vesihöyry ovat peräisin?

Geysirit eli kuumat suihkulähteet muodostavat maanalaisen jäähdytys- ja paineentasausjärjestelmän seuduilla, joilla maankuori on vulkaanisen toiminnan vuoksi aina kuuma. Niiden toiminta perustuu siihen, että kallioperän halkeamia pitkin maan uumenissa sijaitsevaan onkaloon kulkeutunut vesi altistuu suurelle paineelle. Kovan paineen vuoksi kiehumispiste nousee niin, että se on kymmenen metrin syvyydessä 121 astetta ja 50 metrin syvyydessä 159 astetta. Kuumaan vesimassaan syntyy kuplia, jotka kohoavat ylöspäin. Vesipatsaan yläosassa, jossa paine on pienempi, kuplat laajenevat ja ”pulskistavat” vesimassaa. Prosessin aikana myös vesipatsaan alaosan paine laskee. Tällöin kuuma vesi alkaa höyrystyä nopeasti, ja kun höyryä syntyy lyhyessä ajassa paljon, se purkautuu räjähdyksenomaisesti. Purkausaukkojen ympärille muodostuu lammikko, jonka veden lämpötila on 50–80 astetta. Maapallon suurimmat kuumat lähteet ovat jopa hehtaarien laajuisia. Kuuluisimpia geysirejä ovat kuitenkin ne, jotka purkautuvat säännöllisesti. Tunnetuimpia geysireitä ovat Islannin Iso-Geysir ja Old Faithful eli Vanha uskollinen Yellowstonen kansallispuistossa Yhdysvalloissa. Old Faithful purkautuu keskimäärin 90 minuutin välein, mutta vaihteluväli on suunnilleen puolesta tunnista yli kahteen tuntiin. Mitä rajumpi purkaus on, sitä kauemmin kestää, ennen kuin se purkautuu uudestaan. Kaikki kuumat lähteet eivät ole geysirejä. Osassa kuumista lähteistä vesi pulppuaa maanalaisista säiliöistä rauhallisesti eikä suihkuamalla. Tällaisten lähteiden lähelle on perustettu kylpylöitä, joissa mineraalipitoista vettä käytetään hoitotarkoituksiin.

Lue myös:

Maaperä

Maanvajoama nielaisi bussin Kiinassa: Näin valtavat onkalot syntyvät

3 minuuttia
Geyser
Luonto

Miten geysirin höyrysuihku syntyy?

1 minuuttia
Grand Canyon
Maaperä

Miten Grand Canyon on muodostunut?

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota