Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Continental drift
Luonto - Maaperä

Entä jos maankuori ei liikkuisi?

Mantereet paikoin lähestyvät toisiaan ja paikoin loittonevat toisistaan. Miltä Maa näyttäisi, jos mantereet eivät liikkuisi?

Yli sata vuotta vanha teoria mannerliikunnoista hyväksyttiin yleisesti noin 50 vuotta sitten. Sen mukaan Maan kuori koostuu litosfäärilaatoista, jotka liikkuvat toisiinsa nähden. Laatat joko törmäävät toisiinsa, liukuvat toistensa alle tai loittonevat toisistaan.

Liikkeiden tuloksena sattuu maanjäristyksiä ja tulivuorenpurkauksia. Mantereiden liikkuminen on myös synnyttänyt korkeita vuoristoja ja valtamerten syvänteitä.

Mantereet syntyvät laattojen liikkeistä

Jos litosfäärilaatat eivät liikkuisi, Maassa ei itse asiassa olisi lainkaan mantereita. Mantereet nimittäin syntyvät vähitellen kohtiin, joissa merellinen laatta työntyy toisen laatan alle ja magmaa nousee pintaan. Mantereita syntyy samalla tavalla edelleenkin, esimerkiksi Karibian alueella ja Tyynenmeren ympäristössä.

Mannerliikunnot takaavat myös sen, että Maa pääsee eroon ylimääräisestä lämmöstä.

Noin 4,6 miljardia vuotta sitten syntynyt Maa oli aluksi hehkuvan kuuma. Se on jäähtynyt koko olemassaolonsa ajan. Lämpöä tulee osaksi Maan ytimestä ja osaksi vaipassa olevien radioaktiivisten aineiden hajoamisesta. Lämpö synnyttää Maan vaippaan voimakkaita konvektiovirtoja, jotka puolestaan kuljettavat litosfäärilaattoja sulan magmakerroksen päällä.

Ilman mannerliikuntoja Maan pitäisi viilentyä jollakin toisella tavalla. Jäähdytys tuskin kuitenkaan olisi niin tehokasta kuin nykyisin, joten maapallo luultavasti olisi kuumempi.

Maa päästää lämpöä ulos

Maa on kylmentynyt syntymästään saakka. Maan sisäosien lämpö aiheuttaa vaipassa niin kutsuttuja konvektiovirtoja, jotka puolestaan kuljettavat mantereita.

Erkaantuvat laatat: Uutta merenpohjaa syntyy, kun Maan sisästä työntyy pinnalle magmaa, joka kuivuu uudeksi maankuoreksi.

Lähentyvät laatat: Merellinen laatta työntyy toisen laatan alle. Kova paine ja korkea lämpötila sulattavat laatan reunaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota