Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Wikimedia Commons
Luonto - Maaperä

Bakteerit kaivavat kultaa

Cupriavidus metallidurans -bakteerin tapa hillitä raskasmetallien kertymistä tuottaa sen pinnalle kultahippuja. Ne voidaan erottaa.

Kullan erottamiseen malmeista käytetään yhä yleisesti elohopeaa, joka on myrkyllistä. Siksi tutkijat yrittävät löytää sille turvallisia vaihtoehtoja. Yhtenä lupaavana ratkaisuna pidetään pieneliöitä.

Bakteerilaji Cupriavidus metallidurans on kehittänyt itselleen kyvyn sietää raskasmetalleja, minkä ansiosta se voi menestyä muille pieneliöille sopimattomassa elinympäristössä.

Bakteerilla ei ole kilpailijoita

Kilpailijoiden puuttuessa C. metallidurans saa vallata kaikessa rauhassa ne maakerrokset, jotka sisältävät paljon raskasmetalleja. Toisin kuin muut bakteerit laji pystyy pääsemään eroon raskasmetalleista, ennen kuin niitä ehtii kertyä.

© American Society for Microbiology

Saksalais-australialainen tutkijaryhmä onnistui selvittämään, mihin C. metalliduransin kyky poistaa raskasmetalleja perustuu. Taustalla olevaksi mekanismiksi osoittautui bakteerin entsyymien ja kuparin ja kullan välinen vuorovaikutus.

Entsyymi pumppaa kullan ulos

Muiden eliöiden tavoin C. metallidurans tarvitsee kuparia elintoimintojen ylläpitämiseen. Koska metalli on haitallista suurina määrinä, bakteeri alkaa poistaa sitä entsymaattisesti kriittisen pitoisuuden lähestyessä. Siinä tapauksessa, että läsnä on myös kultaa, C. metallidurans reagoi kuitenkin toisella tavalla.

Yhdistelmä on pelkkää kuparia tai kultaa haitallisempi, ja sen neutraloimiseen bakteerilla on oma entsyyminsä. Se muuttaa metallien ominaisuuksia vähemmän myrkylliseksi ja estää niitä tunkeutumasta syvälle bakteerin sisään.

C. metallidurans häätää kuparin heti, ja kulta seuraa perässä muodostaen bakteerin pinnalle minimaalisia hippuja.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota