Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

7 geologian kiehtovaa ihmettä

Pyramidit ja temppelit kalpenevat auttamatta Maan rinnalla, kun se pääsee väläyttämään parhaita puoliaan ja esittelee suklaavuoriaan, jättikiteitään ja valtavia laavamuodostelmiaan.

Dave Stamboulis/Getty Images

Kalkista kasvaa kylpyammeita

Kalkki, happo ja aika ovat rakentaneet Pamukkaleen Lounais-Turkkiin sarjan liidunvalkoisia altaita. Kallioilta virtaa hiljalleen alas kuumista lähteistä kumpuavaa hapanta kalsiumkarbonaattipitoista vettä. Kun hiilidioksidi (CO2) matkan aikana vähitellen haihtuu vedestä, sen sisältämä kalkki jähmettyy vitivalkoisiksi tasanteiksi ja allasmaisiksi muodostelmiksi.

Shutterstock

Satelliittikuvat huijasivat tutkijoita

Ensin "Saharan silmää" eli Guelb Er Richatia pidettiin meteoriitin synnyttämänä, mutta myöhemmät tutkimukset ovat osoittaneet käsityksen vääräksi. Geologien nykykannan mukaan ilmiön on aiheuttanut magman paine, joka on saanut maankuoreen puhkeamaan pyöreitä reikiä.

Worldsat Int/Science photo library

Laava rakentaa jättiläisen portaita

40 000 kuusikulmaisesta askelmasta muodostuu Irlannissa "Jättiläisen pengertie" kohtaan, jossa laavaa on pulpunnut joenuomaan, jäähtynyt ja jähmettynyt. Myöhemmin siitä syntynyt basalttikerros on halkeillut pylväiksi.

De Agostini/Getty Images

Miekkametsä suojelee koskematonta luontoa

Syvien rotkolaaksojen ja useita metrejä korkeiden kalkkikiviveitsien täplittämä tasanko Tsingy de Bemaraha sijaitsee Madagaskarilla. Alue on syntynyt luolastojen romahdettua ja monsuunisateiden liuotettua jäljelle jääneistä kivipatsaista pehmeät osat pois.

Chien Lee/Minden Pictures

Aurinko paahtaa entistä merenpohjaa

Kartionmuotoiset kummut pistävät esiin tasaisesta vihreästä maastosta Boholsaaressa Filippiineillä. 30-120 metriä korkeat kummut osa noin 40 miljoonaa vuotta vanhaa koralliriuttaa, joka on sittemmin kohonnut merestä ja rapautunut tropiikin oloissa.

Shutterstock

Tuuli hiekkapuhalsi kallioon raitoja

Antelope-kanjonissa Arizonan osavaltiossa USA:ssa hiekkakivi on raidallista kuin räsymatto. 185 miljoonaa vuotta tuulen hiomien muodostelmien sävy vaihtelee hematiittipitoisuuden mukaan, sillä hematiitti rapautuessaan ikään kuin ruostuu.

Dave Stamboulis/Getty Images

Jättikiteet vaativat vakaata ympäristöä

Maailman suurimmat kiteet ovat metrin paksuisia ja rekka-auton mittaisia. Pohjois-Meksikossa Kristalliluolassa (Cueva de los Cristales) 300 metriä maan alla syntyvät kiteet ovat kalsiumsulfaatin läpikuultavaa muotoa eli seleniittiä, jota nimitetään myös kipsiksi.

Javier Trueba/MSF/Science Photo library

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota