Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Super continent
Luonto - Maaperä

Kotimanner 250 miljoonan vuoden kuluttua

Maan historian aikana maamassat ovat kasaantuneet yhdeksi suureksi supermantereeksi monta kertaa. 250 miljoonan vuoden kuluttua saattaa jälleen muodostua uusi supermanner.

Nykyiset seitsemän mannerta ovat yhä hajoamassa edellisestä supermantereesta Pangaiasta, joka oli kasassa noin 200 miljoonaa vuotta sitten. Jos geologien teoriat pitävät paikkansa, mantereet loittonevat toisistaan vielä seuraavat 50 miljoonaa vuotta. Sitten alkaa lähestyminen, jonka tuloksena syntyy uusi supermanner, Pangaia Ultima.

Mannerlaattojen liikkeiden perusteella yhdysvaltalainen geologi Christopher Scotese on luonnostellut mallin, jossa uusi supermanner koostuu eteläisistä maamassoista, eli nykyisestä Antarktiksesta ja Australiasta, sekä pohjoisista maamassoista, joihin kuuluvat muut nykyiset mantereet.

Tämä animaatio näyttää, miten tuleva supermanner voisi syntyä:

Katso myös Scotesen animaatio Pangaian hajoamisesta, joka on johtanut nykyisten mantereiden muodostumiseen:

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota