Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maan vanhin kivi tuotiin Kuusta

4,1 miljardia vuotta vanha kivi tuotiin Maahan Apollo 14 -lennon näytteiden mukana. Kivi on yllättäen peräisin Maasta, ja kaiken lisäksi se on Maan vanhin kivi.

Shutterstock

Vuonna 1971 Apollo 14 -lennon astronautit keräsivät kiviä Kuusta tuotavaksi Maahan. Siitä asti varastossa säilytettyjä kuukiviä on tutkittu maapallon kiertolaisen geologisen menneisyyden selvittämiseksi.

Yksi tutkimuskohde on kuitenkin järjestänyt tutkijoille jymy-yllätyksen: se on syntynyt Kuun sijasta Maassa ja se on vanhinta alkuperäistä maapallon kiviainesta.

Kuussahan kivi oli säästynyt niiltä geologisilta prosesseilta, jotka ovat muokanneet sen emoplaneettaa.

Kun astronautit tekivät kuukävelyn vuonna 1971, he keräsivät pieniä kiviä. Tutkimus paljasti, että yksi niistä on syntynyt maapallolla.

© NASA

Poikkeuksellisen löydön takana on kansainvälinen tutkijaryhmä.

Sen tekemän analyysin mukaan kivi koostuu kvartsista, maasälvästä ja zirkonista, jotka ovat harvinaisia mineraaleja Kuussa mutta tavallisia mineraaleja Maassa muun muassa siitä syystä, että kvartsia ja zirkonia syntyy hapekkaassa ympäristössä erittäin suuressa paineessa ja korkeassa lämpötilassa.

Geologisen iänmäärityksen mukaan kivi on 4–4,1 miljardia vuotta vanha. Tutkimus paljasti sen muodostuneen maankuoressa noin 20 kilometrin syvyydessä.

128 000 km lennettyään maapallon kivi putosi Kuuhun. Sen paluumatka Maahan oli ainakin kolme kertaa niin pitkä, koska Kuu on tällä välin loitontunut.

Kuuhun kivi päätyi todennäköisesti asteroidi-iskun seurauksena. Kivi siis sinkoutui Kuuhun, jonka etäisyys Maahan oli tuolloin kolmasosa nykyisestä.

Kuussa kiveen vaikuttivat niin ikään asteroidi-iskut. Se suli osittain noin 3,9 miljardia vuotta sitten ja hautautui syvälle pinnan alle.

Kivi pysyi piilossa pitkään, sillä sen nosti ylös suunnilleen 26 miljoonaa vuotta sitten tapahtunut asteroidi-isku.

Se sai aikaan nimellä Cone tunnetun törmäyskraatterin, josta Apollo 14 -astronautit keräsivät kivinäytteitä.

Lue myös:

Superspreder coronavirus
Sairaudet

Uusi tutkimus: Supertartuttajat aiheuttavat 80 prosenttia tartunnoista

7 minuuttia
Sairaudet

Vaihe vaiheelta: Näin koronatesti tapahtuu

3 minuuttia
Ihminen

Uusi havainto: Luurankosi elää

14 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota