Maailman tappavin sieni on kehittänyt uuden lisääntymistavan

Tutkijat ovat löytäneet kavalakärpässienen perimästä selityksen sille, miksi myrkyllinen sieni leviää nopeasti uusille elinalueillle.

Grøn fluesvamp
© Shutterstock

Kavalakärpässieni aiheuttaa 90 prosenttia sienten syöntiin liittyvistä kuolemantapauksista maailmassa. Jo puolikas kavalakärpässieni riittää tappamaan aikuisen ihmisen.

Tutkijat eivät epäröi kutsua viattomalta näyttävää kavalakärpässientä, Amanita phalloides, maailman tappavimmaksi sieneksi.

Wisconsinin yliopiston tutkijat ovat havainneet tappavan eliön kehittäneen itselleen uuden lisääntymistavan. Siksi kavalakärpässieni voi levitä entistä tehokkaammin kasvuympäristöönsä.

Tutkimusaineistona oli 86:n eri kavalakärpässienen perimä. Sienet oli kerätty joko Kaliforniasta vuoden 1993 jälkeen tai Euroopasta vuoden 1978 jälkeen.

Yhdysvaltalaiset sieninäytteet paljastivat, että kahdella eri alueella eri vuosina kasvaneilla sienillä oli samanlainen perimä, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että kyseessä on yksi ja sama sieni.

Havainnosta voidaan päätellä, että kalifornialainen kavalakärpässieni oli pystynyt lisääntymään suvuttomasti jopa 30 vuoden ajan.

Sieni leviää tehokkaasti

Kavalakärpässienen on kuitenkin mahdollista lisääntyä samaan aikaan myös suvullisesti. Nimenomaan suvuttoman ja suvullisen lisääntymisen yhdistelmä voi selittää sen, että kavalakärpässieni leviää voimakkaasti eri puolilla maailmaa.

"Todennäköisesti eri lisääntymisstrategiat edistävät kavalakärpässienen nopeaa leviämistä, ja tämä paljastaa yhtäläisyyden kasvi-, eläin- ja sieni-invaasioiden välillä", tutkijat toteavat.

Grøn fluesvamp
© Shutterstock

Tietoa kavalakärpässienestä

Vaikka monet sienilajit lisääntyvät sekä suvuttomasti että suvullisesti, kavalakärpässienen on luultu lisääntyvän vain suvullisesti.

Suvullisen lisääntymisen mahdollistavat geenit helpottavat lajin sopeutumista, kun taas suvuton lisääntyminen parantaa sieniyksilön mahdollisuuksia säilyä pitkään omalla kasvupaikallaan ja laajentaa rihmastoaan.

Kavalakärpässieni on eurooppalaisperäinen laji, mutta se on levittäytynyt jo Pohjois-Amerikkaan ja Australiaan. Euroopassa sen esiintymisalue on laajentunut viime vuosina pohjoiseen. Tutkijoiden mukaan suvuton lisääntyminen voi olla ainakin osasyy lajin leviämiseen.

Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu eikä julkaistu tiedelehdessä, mutta se on jo luettavissa ennakkojulkaisuna biorxiv-arkistopalvelussa.