Shutterstock

Maailman suurin muovisaari löi biologit ällikällä

Muovijätteestä Tyyneenmereen muodostunut tekosaari yllätti tutkijat suurella eläinmäärällään.

Tyyneenmereen on muodostunut 80 000 tonnista muovijätettä saari, joka ilmentää huolestuttavalla tavalla maapallon saastumista.

Luonnoton saari ei ole kuitenkaan eloton.

Tyynenmeren suuri jätesaari – englanniksi The Great Pacific Garbage Patch – on osoittautunut 46:n eri lajin esiintymispaikaksi. Sieltä on löydetty 484 selkärangatonta merieläintä.

Aihetta käsittelevä Nature Ecology & Evolution -tiedelehden artikkeli julkaistaan maanantaina, kertoo yhdysvaltalainen sanomalehti The Wall Street Journal.

Jätesaaren eläimistö yllätti tutkijat, sillä vanhastaan on ajateltu, että valtaosa selkärangattomista merieläimistä suosii matalikkoja ja elää rannan tuntumassa.

Eläinten esiintyminen olosuhteiltaan vaihtelevalla avomerellä, missä niiden on vaikea hankkia ravintoa, kyseenalaistaa vanhan käsityksen. Tutkimuksen tekemiseen osallistuneet biologi Linsey Haram ja alankomaalaisen The Ocean Cleanup -hankkeen johtajiin kuuluva Matthias Egger kertovat hämmästyneensä.

"Eläimet viettävät rymyjuhlia. Kyse on todellakin tieteellisen ajattelutavan muutoksesta", toteaa Egger The Wall Street Journal -lehdelle.

Melkein miljoonan neliökilometrin laajuinen Tyynenmeren suuri jätesaari koostuu muun muassa vanhoista kalaverkoista, köysistä ja naruista, kertakäyttöastioista ja pakkauksista . Lisäksi se sisältää paljon mikromuovia eli muovihiukkasia, joiden koko on enintään viisi millimetriä.

Monet jätesaaren eläimet ovat tutkimusten mukaan pahoin muovin saastuttamia.

"Niissä on muovia sisällä ja päällä", selittää Matthias Egger.

Tyynenmeren suuri jätesaari on viiden päivän merimatkan päässä Yhdysvaltojen länsirannikolta.

Muovijäte on kulkeutunut noin kolme kertaa Suomen kokoiselle alueelle eri puolilta maailmaa merivirtojen mukana.

Eläinten esiintyminen jätesaaressa tuottaa tutkijoille ja luonnonsuojelijoille päänvaivaa.

Kun merta yritetään puhdistaa poistamalla muovia jätesaaresta, moni eläin menettää elinympäristönsä.

"Asia on monipiippuinen", toteaa The Wall Street Journalin haastattelema Georgetownin yliopiston apulaisprofessori Rebecca Helm.