Voiko trombeja tulla mereltä muuallakin kuin elokuvissa?

Elokuvan Take Shelter (2011) päähenkilö pelkää suurta pyörremyrskyä. Lopulta mereltä tuleekin jättiläistrombi. Voiko trombi oikeasti syntyä merellä?

Meren pinta ei lämpene yhtä paljon kuin kuivan maan. Siksi trombit ovat merellä heikompia kuin mantereella.

© Bogachyova Arina // Shutterstock

Trombi eli amerikkalaisittain tornado, jonka Jeff Nicholsin ohjaaman elokuvan päähenkilö Curtis kohtaa, näyttäisi olevan luokkaa F­4 tai F­5 niin sanotulla Fujitan asteikolla.

>> Haluatko tietää lisää luonnon valtavista voimista? Tilaa Tieteen Kuvalehti tästä.

F5-­luokan erittäin voimakkaassa trombissa tuulen nopeus on yli 117 metriä sekunnissa, ja tuulen voima repii puutaloja irti perustuksistaan ja lennättää henkilöauton kokoisia kappaleita jopa yli sadan metrin päähän.

Elokuva Take Shelter päättyy mereltä tulevaan jättitrombiin. Todellisuudessa rajuimmat trombit syntyvät mantereen päällä.

© ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES

Trombit ovat voimakkaampia kuin vesipatsaat

Trombimaisia pyörremyrskyjä esiintyy myös merellä. Niitä kutsutaan vesipatsaiksi. Meritrombien voimakkuus harvoin nousee yli F2­luokan.

Vesipatsaat ovat heikompia kuin kuivan maan trombit, koska tuulen voimakkuuden saa aikaan lämpötilaero maan tai veden tason ja ylempien ilmakerrosten välillä.

Lähellä todellisuutta

Merellä ero on pienempi kuin mantereella.

Elokuvassa näkyvät mereltä tulevat trombit voisivat vielä olla totta, mutta elokuva antaa ymmärtää, että tulossa on vielä kovempia pyörretuulia.

Se ei enää vastaa todellisuutta.

TROMBIEN VOIMAKKUUS

Trombien tuulen nopeus on arvioitu niiden aiheuttamien tuhojen perusteella. Tuhojen mukaan trombit jaetaan kuuteen luokkaan.

F-0: 65–115 km/h: Puista katkeaa oksia.

F-1: 118–180 km/h: Puita kaatuu.

F-2: 184–252 km/h: Katot repeytyvät taloista.

F-3: 255–331 km/h: Autoja nousee ilmaan.

F-4: 335–417 km/h: Taloja hajoaa kappaleiksi.

F-5: 421–511 km/h: Lujatkin talot vaurioituvat.