Elokuvassa "2012" Maan ydin alkaa kiehua ja maankuoreen repeää valtavia railoja.

© SONY PICTURES // CLAUS LUNAU

Voiko Maan ydin kiehua niin kuin elokuvassa ”2012”?

Katastrofifilmi ”2012” maalaa kuvan siitä, miltä maailma näyttäisi, jos Maan ydin alkaisi kiehua. Hahmotelma ei ole totuudenmukainen, koska Maan ydin pahimmassa tapauksessa vain sulaisi. Se ei voisi saavuttaa kiehumislämpötilaa.

torstai 20. heinäkuuta 2017

Jos maapallon ydin voisi alkaa kiehua, seuraukset olisivat hieman sen suuntaisia kuin maailmanloppua enteilleessä Roland Emmerichin elokuvassa: maankuori repeilisi, tsunamit velloisivat merissä ja mantereet murenisivat. 

Kiehuminen tosin myös lisäisi lämmön virtauksen Maan ytimestä monituhatkertaiseksi, joten maankuori kirjaimellisesti palaisi. 

Maan ydin voi sulaa, mutta se ei voi kiehua 

Kiehumisella tarkoitetaan nesteen nopeaa muuttumista kaasuksi. Kiehumispiste riippuu nesteen paineesta. 

Maan pinnalla kiehuvaan kattilaan kohdistuu 1 013 hehtopascalin paine. Maan ytimessä vallitseva paine on 350 gigapascalia eli 3,5 miljoonaa kertaa niin suuri kuin Maan pinnalla. 

>> Onko sinulla kysymys, johon kaipaat tieteellistä selitystä? Lähetä kysymyksesi meille, voit saada siihen vastauksen lehdessä.

Tästä seuraa, että Maan ydin ei voi kiehua eli saavuttaa niin korkeaa lämpötilaa, että sen rauta, nikkeli ja rikki muuttuisivat kaasuksi. Sen sijaan se muuttuisi niin sanotuksi ylikriittiseksi fluidiksi, jossa nesteen ja kaasun ero on hävinnyt.

Kuumat kuplat pullistavat maankuorta 

Maan sisuksissa tapahtuu ilmiöitä, joilla voisi olla samanlaisia seurauksia kuin katastrofielokuvassa "2012". Magmakupla voisi tehdä pahaa jälkeä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: