Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Elokuvassa "2012" Maan ydin alkaa kiehua ja maankuoreen repeää valtavia railoja.

© SONY PICTURES // CLAUS LUNAU
Luonto - Luonnonkatastrofit

Voiko Maan ydin kiehua niin kuin elokuvassa ”2012”?

Katastrofifilmi ”2012” maalaa kuvan siitä, miltä maailma näyttäisi, jos Maan ydin alkaisi kiehua. Hahmotelma ei ole totuudenmukainen, koska Maan ydin pahimmassa tapauksessa vain sulaisi. Se ei voisi saavuttaa kiehumislämpötilaa.

Jos maapallon ydin voisi alkaa kiehua, seuraukset olisivat hieman sen suuntaisia kuin maailmanloppua enteilleessä Roland Emmerichin elokuvassa: maankuori repeilisi, tsunamit velloisivat merissä ja mantereet murenisivat.

Kiehuminen tosin myös lisäisi lämmön virtauksen Maan ytimestä monituhatkertaiseksi, joten maankuori kirjaimellisesti palaisi.

Maan ydin voi sulaa, mutta se ei voi kiehua

Kiehumisella tarkoitetaan nesteen nopeaa muuttumista kaasuksi. Kiehumispiste riippuu nesteen paineesta.

Maan pinnalla kiehuvaan kattilaan kohdistuu 1 013 hehtopascalin paine. Maan ytimessä vallitseva paine on 350 gigapascalia eli 3,5 miljoonaa kertaa niin suuri kuin Maan pinnalla.

Tästä seuraa, että Maan ydin ei voi kiehua eli saavuttaa niin korkeaa lämpötilaa, että sen rauta, nikkeli ja rikki muuttuisivat kaasuksi. Sen sijaan se muuttuisi niin sanotuksi ylikriittiseksi fluidiksi, jossa nesteen ja kaasun ero on hävinnyt.

Kuumat kuplat pullistavat maankuorta

Maan sisuksissa tapahtuu ilmiöitä, joilla voisi olla samanlaisia seurauksia kuin katastrofielokuvassa "2012". Magmakupla voisi tehdä pahaa jälkeä.

Lue myös:

Tsunami

Tsunami voi iskeä USA:han milloin tahansa

14 minuuttia
Luonnonkatastrofit

Pohjolan Atlantis kesti tsunamin

3 minuuttia
Luonnonkatastrofit

Luonnonkatastrofit filmeissä: Totta vai tarua?

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota