nb_u21_SHELL_Scanpix

Tuli ja nanosieni torjuvat öljypäästöjä Arktiksen alueella

Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat antaneet Shellille luvan porata öljyä Alaskan ja Siperian välisellä alueella. Ympäristöjärjestöjen tuomitsema hanke on riskialtis, mutta yhtiö vakuuttaa, että sillä on keinot siivota mahdolliset öljytuhot.

torstai 21. toukokuuta 2015

Öljyjätti Shell aloittaa kesällä öljy- ja kaasuporaukset Alaskan arktisella rannikolla. Yhtiö sai äskettäin yhdysvaltalaisviranomaisten luvan porauksiin Alaskan ja Siperian välillä Tšuktšienmerellä.

Päätöksen jälkeen ympäristöaktivistit osoittivat mieltään Seattlen satamassa, jossa Shellin porauslautta parhaillaan odottaa hinausta kohti pohjoista.

Asiantuntijat varoittavat öljynporauksen riskeistä Arktiksen herkässä ympäristössä, mutta Shell sanoo, että sillä on käytössä menetelmiä, jolla öljyvuodot paikannetaan ja siivotaan, jos onnettomuuksia sattuu.

Öljy hajoaa hitaasti

Arktiksessa öljynporauksien ongelmana on se, että öljy hajoaa kylmässä vedessä erittäin hitaasti. Kauhuskenaariona on se, että pohjoisilla alueilla sattuisi samanlainen suuri öljyonnettomuus, jollainen Meksikonlahdella tapahtui 2010, kun Deepwater Horizons -porauslautta räjähti ja 4,9 miljoonaa tynnyriä öljyä valui mereen.

Deepwater Horizons -porauslautan räjähdys oli pahin koskaan sattunut ympäristökatastrofi. Onnettomuus poiki uusia öljytuhojen torjuntamenetelmiä. Kuva: Scanpix

Jos niin laajamittainen vuoto sattuisi Arktiksen alueella, tuhot olisivat huomattavasti suuremmat kuin Meksikonlahdella. Arktiksessa öljyä voi sitoutua jäähän, jolloin sen siivoaminen on erittäin vaikeaa. Kylmässä ilmastossa on kuitenkin myös etunsa, sillä kylmässä on helpompaa torjua tuhoja yksinkertaisesti öljyä polttamalla.

90 prosenttia öljystä saadaan siivottua

Lämpimässä ilmastossa öljy haihtuu niin nopeasti, että sitä ei saada palamaan. Arktiksessa mereen vuotanut öljy ehditään sytyttää ja saadaan siten siivottua. Kontrolloiduissa öljypäästöissä tehdyissä kokeissa on todettu, että sopivien olosuhteiden vallitessa yli 90 prosenttia arktisiin vesiin valuneesta öljystä voidaan polttaa.

Toinen, kokeellisempi menetelmä on öljyn imeminen merestä nanomateriaaleista valmistetuilla sienillä. Sienistä 99 prosenttia on ilmaa, ja niillä on valtava imukyky. Näitä aerogeelistä tehtyjä sieniä voidaan levittää mereen rakeina tai niistä voidaan tehdä puomeja, jotka estävät öljyä pääsemästä rannikoille.

Öljynporauksen haasteet pohjoisilla merialueilla

Lue lisää siitä, millaisia haasteita pohjoisen olot asettavat öljynporauksille. Lue myös uusimmista öljyntorjuntamenetelmistä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: