Tsunami hukutti Atlantiksen

Doggerlandin saaren kivikautinen kulttuuri Pohjanmerellä Tanskan ja Englannin välissä hukkui mereen, kun Norjanmerellä sattui mittava maanvyörymä, joka nostatti valtavan tsunamin.

Doggerinmatalikolla Pohjanmeressä sijaitsi aikoinaan Doggerlandin saaren kivikautinen kulttuuri, joka huuhtoutui mereen.

© Nasa

Norjanmerellä sattui mittava maanvyörymä noin 8 200 vuotta sitten. Siinä syväänmereen vieri 3 500 kuutiokilometriä kiviainesta, joka levisi sen pohjaa pitkin tuhannen kilometrin päähän. Luonnonmullistusta kutsutaan Stor­eggan vyöryksi.

Vyöry oli yhtä laaja kuin koko Islanti, ja se nostatti yhtä korkean vesimuurin kuin se, joka iski Kaakkois-Aasiaan vuonna 2004.

Doggerland oli kivikaudella tuhansien koti

Tsunamiiski niin Norjan kuin Britanniankin rannikolle, mutta täydellistä tuhoa se aiheutti nykyään Doggermatalikkona tunnetussa Pohjanmeren osassa sijainneen Doggerlandin saaren kivikautisessa kulttuurissa.

Doggerlandin matalikko helpotti matkaa Euroopan mantereelta Britteinsaarille jääkauden jälkeen, mutta kun jää suli ja merenpinta nousi, suuret alueet siitä jäivät kuitenkin veden valtaan.

Storeggan vyöryn aikaan Doggerlandissa asui kuitenkin yhä tuhansia ihmisiä.

Viisimetrinen aalto tuhosi kaiken

Doggerlandin kulttuuri loppui äkillisesti, kun vähintään viisi metriä korkea aalto vyöryi saaren yli.

Tutkijat eivät vielä tiedä, miten suuri osa väestöstä selvisi hengissä, mutta arkeologisten kaivausten perusteella voidaan todeta, että kukaan ei palannut saarille tsunamin jälkeen.

Storeggan vyöryn synnyttämä tsunami oli niin valtava, että se tunkeutui Skotlannissa 80 kilometriä sisämaahan. Ison-Britannian pohjoispuolella sijaitsevien Shetlandinsaarten kohdalla hyökyaallolla oli korkeutta jopa 20 metriä.

Vastaavanlainen mullistus voi sattua uudelleen, mutta vasta tuhansien vuosien päästä, kun uusi jääkausi on kasannut mannerjalustaan paksun ja epävakaan kivi-, sora-, muta- ja hiekkakerroksen.