Jouluinen maanjäristys lähetti tuhoisan tsunamin kohti rannikoita

Merenpohja järisi varhain sunnuntaiaamuna 26. joulukuuta 2004. Intian valtamerestä kohosi jopa 30 metrin korkuinen tsunami, joka vyöryi 15 valtion rannikoita kohti. Kukaan ei ollut varautunut meren tappavaan tuhovoimaan.

Tsunami 2004 18/2014 teaser

Sunnuntaina 26. joulukuuta 2004 hieman ennen aamukahdeksaa Sumatran saaren edustalla merenpohjassa sattui voimakas maanjäristys.

Järistys sai valtameren valtavat vesimassat liikkeelle, ja muutaman tunnin kuluessa tsunamimuutti monet turkoosinsinisen veden äärellä sijaitsevat lomakohteet ja kaupungit helvetiksi maan päällä.

Tsunami tuhosi tieltään kaiken

Jopa 30-metriset tulva-aallot vyöryivät rannoille ja kaatoivat ihmiset ja rakennukset. Pian 1,3 miljoonaa ihmistä oli menettänyt kotinsa ja 230 000 oli saanut surmansa.

Tsunami kylvi hävitystä noin kymmenen prosentin alalle maapallon pinta-alasta. Tapaninpäivän tsunamista tuli yksi historian pahimmista luonnonkatastrofeista.

Lue Tieteen Kuvalehden numerosta 18 silminnäkijäkertomuksia katastrofista ja tutustu tsunamin syntyprosessiin sekä selvityksiin siitä, miksi kymmenen vuotta sitten tuho oli niin täydellinen: