Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tsunami 2004 18/2014 teaser
Luonto - Tsunami

Jouluinen maanjäristys lähetti tuhoisan tsunamin kohti rannikoita

Merenpohja järisi varhain sunnuntaiaamuna 26. joulukuuta 2004. Intian valtamerestä kohosi jopa 30 metrin korkuinen tsunami, joka vyöryi 15 valtion rannikoita kohti. Kukaan ei ollut varautunut meren tappavaan tuhovoimaan.

Sunnuntaina 26. joulukuuta 2004 hieman ennen aamukahdeksaa Sumatran saaren edustalla merenpohjassa sattui voimakas maanjäristys.

Järistys sai valtameren valtavat vesimassat liikkeelle, ja muutaman tunnin kuluessa tsunamimuutti monet turkoosinsinisen veden äärellä sijaitsevat lomakohteet ja kaupungit helvetiksi maan päällä.

Tsunami tuhosi tieltään kaiken

Jopa 30-metriset tulva-aallot vyöryivät rannoille ja kaatoivat ihmiset ja rakennukset. Pian 1,3 miljoonaa ihmistä oli menettänyt kotinsa ja 230 000 oli saanut surmansa.

Tsunami kylvi hävitystä noin kymmenen prosentin alalle maapallon pinta-alasta. Tapaninpäivän tsunamista tuli yksi historian pahimmista luonnonkatastrofeista.

Lue Tieteen Kuvalehden numerosta 18 silminnäkijäkertomuksia katastrofista ja tutustu tsunamin syntyprosessiin sekä selvityksiin siitä, miksi kymmenen vuotta sitten tuho oli niin täydellinen:

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota