Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luonto - Tsunami

Ranta kuivuu ennen tsunamin iskua

Miksi vesi vetäytyi rannoilta ennen kuin hyökyaaltosarja vyöryi pitkälle sisämaahan Aasian tuhoalueilla viime vuoden tapaninpäivänä?

Valtamerialueella sattuva vedenalainen maanjäristys voi aiheuttaa tsunamiksi kutsutun hyökyaallon yleensä vain, jos sen voimakkuus on vähintään seitsemän Richterin asteikolla. Maanjäristykset sijoittuvat maankuoren laattojen liitoskohtiin ja purkavat syntyneitä jännityksiä. Intian valtameren hyökyaaltosarjan aiheutti maanjäristys noin 250 kilometriä Sumatran saaren pohjoiskärjestä etelään. Sen aikana Burman laatta liikahti viistosti ylöspäin suhteessa Intian laattaan. Muutos oli pystysuunnassa jopa neljä metriä. Äkillinen laatan kohoaminen nosti koko sen yläpuolista vesimassaa ja sai näin aikaan hyökyaaltosarjan. Aallot olivat avomerellä aluksi vain puolen metrin korkuisia ja siksi vaikeasti havaittavia. Koska meren syvyys vaikuttaa tsunamiaallon nopeuteen, aalto hidastuu lähestyessään rantaa. Vielä puolimetriset aallot etenivät aluksi 800 kilometrin tuntinopeudella. Matalan meren alueella aallonkorkeus kasvoi ja aallonpituus ja liikenopeus pienenivät selvästi. Kun hyökyaalto kasvaa korkeutta, se tarvitsee sisäänsä enemmän vettä. Se imee vettä itseensä harjan molemmilta puolilta. Kun ensimmäinen tsunamioli saavuttanut rannikolla enimmäiskorkeutensa, se oli jo niin lähellä maata, että se tyhjensi hetkessä uimarannat vedestä. Koska tsunami jatkaa etenemistään niin kauan, että se kohtaa rantaviivan, vesi vyöryy hetken kuluttua takaisin. Jos maa on rannikolla alavaa, vesimassa voi jatkaa matkaansa melko pitkäänkin menettämättä voimaansa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota