Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Suurimmat, yli viiden metrin korkuiset tsunamit uhkaavat muun muassa Pohjois- ja Etelä-Amerikan Tyynenmeren-rannikoita.

© Ronnie Chua / Shutterstock
Luonto - Tsunami

Poijuverkosto varoittaa tappavasta tsunamista

Poijujen ja antureiden verkosto valvoo Tyynenmeren vesimassoja vuorokauden ympäri, jotta seuraava tappajatsunami havaittaisiin ajoissa.

Tsunameja syntyy vedenalaisten maanjäristysten ja vyörymien sekä tulivuorenpurkausten yhteydessä. Useiden tuhansien kilometrien päässä tuhoja aiheuttavien tsunamiensyy on yleensä voimakas maankuoren liike useimmiten kivikehän laattojen reunoilla.

Hyökyaalto on seurausta siitä, että yleensä vakaa vesimassa joutuu yhtäkkiä epätasapainoon. Kun maanjäristys nostaa äkillisesti toisen laatan reunaa, vesi nousee.

Esimerkiksi Intian valtameren maanjäristyksessä 2004 maankuoren nopea pystysuuntainen liike sysäsi rajusti vettä. Siitä seurannut laaja, loiva aaltoliike muutti matalanmeren alueella luonnettaan: kovaa vauhtia edennyt aalto hidastui ja kohosi.

Etelä- ja Pohjois-Amerikan länsirannikot, Australian pohjoispuoliset saarivaltiot, Japani, Indonesia ja Uusi-Seelanti ovat altteimmat alueet tsunamivaaralle.

© NOAA

Poijuverkosto valvoo ja varoittaa

Tsunamivaara on suurin maankuoren laattojen alityöntövyöhykkeillä eli siellä, missä merellinen laatta työntyy toisen alle. Niistä aktiivisin on Tyynenmeren tulirengas, jonka alueella sattuu 90 prosenttia maanjäristyksistä.

Tyynenmeren tsunamivaroituskeskus on toiminut jo melkein 70 vuotta. Intian valtamerelle varoitusjärjestelmä luotiin vasta kymmenen vuotta sitten.

Seurannassa hyödynnetään sekä seismistä tutkimusta että merenpinnan tason mittausta. Nykyään tsunamin saapumisaika pystytään määrittämään suhteellisen luotettavasti.

Näin tsunamipoijut toimivat:

Tutustu varoitusjärjestelmään kolmella klikkauksella. Aloita alhaalta.

Lue myös:

Tsunami

Tsunami voi iskeä USA:han milloin tahansa

14 minuuttia
Tsunami

Ranta kuivuu ennen tsunamin iskua

0 minuuttia
Tsunami
Tsunami

Muinainen tsunami iski Pohjolaan

8 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota