2004 Tsunami, Indonesia

Mikä tsunami on?

Tiedotusvälineissä tsunameja on kutsuttu usein tappaja-aalloiksi, koska ne iskevät täysin yllättäen. Aaltoa tuskin edes huomaa, ennen kuin se iskeytyy rantaan kymmenien metrien korkuisena vallina.

torstai 4. elokuuta 2011

Tämä artikkeli on peräisin Tiedon maailma -kirjasarjasta: Tsunami on japania ja tarkoittaa ”satama-aaltoa”. Itse asiassa kyse on hyökyaallosta, joka syntyy, kun merenpohja liikahtaa rajusti ja lyhytaikaisesti – useimmiten maanjäristyksen takia.

Tsunami leviää nopeasti meren syvyyksissä, ja noin 7?000 metrin syvyydessä sen nopeus voi olla peräti 950 kilometriä tunnissa ja aallonpituus enimmillään 200 kilometriä. Ulapalla aallon korkeus poikkeaa silti tuskin lainkaan normaalista. Matalammassa vedessä nopeus ja aallonpituus kuitenkin pienenevät varsin pian ja aallonkorkeus kasvaa.

Kun tsunami lähestyy rannikkoa, sen muoto muuttuu, eikä sen aallonpituus pysy ennallaan veden madaltuessa. Yksittäisistä aalloista muodostuu korkea vesimuuri. Se vyöryy kohti rannikkoa samalla, kun sen perässä etenevät aallot tavoittavat sen, jolloin aallonkorkeus kasvaa räjähdysmäisesti.

Joskus se imee veden rannalta, niin että aalto voi kasvaa 30 metrin korkuiseksi tai vieläkin korkeammaksi. 30-metrinen aalto, joka osuu rantaan 30–40 kilometrin tuntinopeudella, voi aiheuttaa suurta vahinkoa pitkällä sisämaassa asti. Tsunami on yleensä osa hyökyaaltosarjaa, johon kuuluu kahdesta kolmeen aaltoa.

Tsunamit jaetaan kolmeen ryhmään

Tsunamit on jaettu kolmeen ryhmään: paikallisiin, alueellisiin ja niin sanottuihin megatsunameihin. Paikalliset tsunamit aiheuttavat tuhoa enintään 100 kilometrin säteellä ja aiheutuvat yleensä kivivyörystä, maanvyörymästä tai jäätikön lohkeamisesta. Niitä esiintyy verraten usein tietyillä alueilla.

Alueellisten tsunamien tuhoalue rajoittuu siihen merialtaaseen, jossa tsunami on syntynyt, ja alueen säde on yleensä korkeintaan 1?000 kilometriä.

Megatsunamit ovat rajuja tsunameja, jotka etenevät merialtaiden ja valtameren yli jopa useita kertoja. Megatsunamit ovat melko harvinaisia.

Tsunameja esiintyy eniten niin sanotun Tulirenkaan alueella Tyynenmeren pohjoisosassa, jossa maanjäristykset ovat yleisiä.

Tsunameja voi syntyä myös merenalaisista maanvyörymistä, meteorin osuessa Maahan tai tulivuorenpurkauksista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: