2004 Tsunami, Indonesia

Tsunami – Mikä se on ja miten se syntyy?

Intian valtameren tsunami jouluna 2004 on jäänyt mieliin. Tuolloin maanjäristyksen nostattama tsunami iski Kaakkois-Aasian rannikolle ja pyyhkäisi kaiken tieltään. Sen jälkeenkin maailmassa on koettu tuhoisia hyökyaaltoja. Mikä tsunami on, ja miten se syntyy?

Mikä tsunami on?

Tsunami on japania ja tarkoittaa ”satama-aaltoa”. Itse asiassa kyse on hyökyaallosta, joka syntyy, kun merenpohja liikahtaa rajusti ja lyhytaikaisesti – useimmiten maanjäristyksen takia.

Tsunami leviää nopeasti meren syvyyksissä, ja noin 7?000 metrin syvyydessä sen nopeus voi olla peräti 950 kilometriä tunnissa ja aallonpituus enimmillään 200 kilometriä. Ulapalla aallon korkeus poikkeaa silti tuskin lainkaan normaalista. Matalammassa vedessä nopeus ja aallonpituus kuitenkin pienenevät varsin pian ja aallonkorkeus kasvaa.

Kun tsunami lähestyy rannikkoa, sen muoto muuttuu, eikä sen aallonpituus pysy ennallaan veden madaltuessa. Yksittäisistä aalloista muodostuu korkea vesimuuri. Se vyöryy kohti rannikkoa samalla, kun sen perässä etenevät aallot tavoittavat sen, jolloin aallonkorkeus kasvaa räjähdysmäisesti.

Joskus se imee veden rannalta, niin että aalto voi kasvaa 30 metrin korkuiseksi tai vieläkin korkeammaksi. 30-metrinen aalto, joka osuu rantaan 30–40 kilometrin tuntinopeudella, voi aiheuttaa suurta vahinkoa pitkällä sisämaassa asti. Tsunami on yleensä osa hyökyaaltosarjaa, johon kuuluu kahdesta kolmeen aaltoa.

Tsunami Thaimaassa vuonna 2004

Vuonna 2004 tsunami kylvi kuolemaa ja tuhoa laajoille alueille Kaakkois-Aasiassa. Se kuuluu historian pahimpiin katastrofeihin.

© Shutterstock

Miten tsunami syntyy?

Suurin osa tsunameista johtuu merenalaisista maanjäristyksistä. Kun merenpohja järisee, vesimassat lähtevät liikkeelle ja joissakin olosuhteissa siitä saattaa syntyä tsunami.

Tsunami eroaa tuulen nostattamista aalloista siten, että siinä vesimassa on liikkeessä koko syvyydeltään. Tsunami voi syntyä myös meteori-iskussa tai ison kalliolohkareen romahtaessa mereen.

Avomerellä tsunamia ei juuri huomaa, sillä siellä aallot ovat harvoin yli puolimetrisiä ja ne etenevät noin 700 kilometrin tuntinopeudella eli suunnilleen samaa nopeutta kuin matkustajalentokone.

Tsunami 2004 aiheutti täydellisen tuhon

Indonesiassa sijaitseva Banda Aceh sijaitsi lähellä maanjäristyksen episentrumia. Tapaninpäivänä 2004 sattuneen järistyksen keskus oli Intian valtameressä Sumatran saaren länsipuolella. Maanjäristys nostatti tuhoisan tsunamin, jonka arvioidaan surmanneen noin 160 000 indonesialaista.

© Shutterstock

Tsunamista ei katoa energiaa

Tsunamin energia ei juuri ehdi kadota matkalla rantaan. Vaikka hyökyaallon korkeus avomerellä on vaatimaton, siihen on varastoitunut valtava määrä energiaa, sillä järistys on saanut vesimassan liikkeelle koko syvyydeltään.

Rantaan saapuessaan tulva-aalto voi nousta 12 metriä korkeaksi muuriksi, joskus sitäkin korkeammalle.

Tsunameja esiintyy erityisesti Tyynessämeressä, sillä siellä maanjäristykset ovat yleisiä. Tsunameja voi kuitenkin syntyä kaikissa merissä ja myös järvissä.

Korkein tsunami

Korkein tiedossa oleva tsunami iski Alaskaan Lituya Bayn vuonoon heinäkuussa 1958, kun kallio romahti vuonoon. Tuolloin puut huuhtoutuivat rinteeltä yli 500 metrin korkeudesta!

Thaimaassa evakuointiohjeita tsunamin varalle

Phuket Thaimaassa on vuoden 2004 tsunamin jälkeen saanut evakuointiohjeita.

© Shutterstock

Erilaisia tsunameja

Tsunamit on jaettu kolmeen ryhmään: paikallisiin, alueellisiin ja niin sanottuihin megatsunameihin. Paikalliset tsunamit aiheuttavat tuhoa enintään 100 kilometrin säteellä ja aiheutuvat yleensä kivivyörystä, maanvyörymästä tai jäätikön lohkeamisesta. Niitä esiintyy verraten usein tietyillä alueilla.

Alueellisten tsunamien tuhoalue rajoittuu siihen merialtaaseen, jossa tsunami on syntynyt, ja alueen säde on yleensä korkeintaan 1?000 kilometriä.

Megatsunamit ovat rajuja tsunameja, jotka etenevät merialtaiden ja valtameren yli jopa useita kertoja. Megatsunamit ovat melko harvinaisia.

Missä tsunameja esiintyy eniten?

Tsunameja esiintyy eniten niin sanotun Tulirenkaan alueella Tyynenmeren pohjoisosassa, jossa maanjäristykset ovat yleisiä.

Tsunameja voi syntyä myös merenalaisista maanvyörymistä, meteorin osuessa Maahan tai tulivuorenpurkauksista.

Lue myös:

Tsunami
Tsunami

Maanjäristys sysää hyökyaallon liikkeelle

1 minuuttia
Maanjäristys

Historian 5 voimakkainta maanjäristystä

1 minuuttia
Kuvitteellinen tsunami
Tsunami

Tsunami voi iskeä USA:han milloin tahansa

9 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!