Merigeologi: ”Se oli kuin haulikon pamaus suoraan taivaalle"

Voimakas vedenalainen tulivuorenpurkaus sattui tammikuussa 2022 Tongan edustalla. Nyt se on osoittautunut mittaushistorian voimakkaimmaksi tulivuorenpurkaukseksi.

Valtavat laavavirrat virtaavat kohti tulivuoren juurella sijaitsevaa kylää. Kun puhutaan tulivuorenpurkauksista, monelle nousee mieleen juuri tällainen kuva tapahtumasta.

Kun Hunga-tulivuori purkautui Tongan edustalla tammikuussa 2022, tilanne näytti aivan toisenlaiselta.

© Wikimedia Commons

Tulivuorenpurkaus tapahtui nimittäin veden alla 65 kilometriä Tongan pääsaaren Tongatapun pohjoispuolella Tyynessämeressä.

Uusiseelantilaisen tutkijaryhmän mukaan nyt on selvää, että kyseessä oli voimakkain moderneilla laitteilla mitattu tulivuorenpurkaus.

Valtava räjähdys

Uuden-Seelannin veden ja ilmakehän tutkimuslaitoksen mukaan yli 10 kuutiokilometriä merenpohjaa räjähti purkauksen voimasta. Kadonneen merenpohjan määrä vastaa 2,6:ta miljoonaa olympia-altaallista.

Purkauksessa tuhoutui myös merikaapeleita, mikä aiheutti sen, että Tongan yhteydet muualle maailmaan olivat poikki viikkoja katastrofin jälkeen.

Tulivuorenpurkaus Tongan edustalla.

Tammikuussa 2022 tapahtuneessa purkauksessa tuhoutui myös merikaapeleita, minkä vuoksi Tongan yhteydet muualle maailmaan olivat poikki viikkojen ajan.

© Wikimedia Commons

Kolme neljäsosaa massasta sinkoutui 20 kilometrin korkeuteen, mutta viimeisestä neljänneksestä suuri osa päätyi mesosfääriin eli jopa 50–85 kilometrin korkeuteen.

”Se oli kuin haulikon pamaus suoraan taivaalle”, sanoo merigeologi Kevin Mackay ja lisää:

”Räjähtävän purkauksen tuloksena noin 1,9 kuutiokilometriä ainesta kiertää nyt kuukausien ajan ilmakehässä.”

Suurinta tuhoa eivät kuitenkaan aiheuttaneet laava ja valtavat pölypatsaat, vaan purkauksen synnyttämä 15-metrinen tsunami.

Yksi voimakkaimmista purkauksista

Vulkaanisella räjähdysasteikolla (VEI) Tongan tulivuorenpurkauksen arvo on 5, ja se on todettu voimakkaimmaksi purkaukseksi sataan vuoteen.

”Yksi syy Tongan purkauksen nostattamiin tsunameihin on se, että kyseessä on vedenalainen tulivuori.” Kevin Mackay, merigeologi

Vedenalainen purkaus synnytti Tongan rannnikolle tsunameja, joiden aallot olivat jopa 15-metrisiä. Kolme ihmistä sai surmansa.

Ainutlaatuinen mahdollisuus tutkijoille

Maalla tapahtuvissa tulivuorenpurkauksissa vuoren rinteitä pitkin valuu jopa tuhatasteista magmaa ajoittain 700 kilometrin tuntinopeudella.

Tongan purkauksessa tutkijat saivat mahdollisuuden tarkkailla vastaavaa ilmiötä suuressa mittakaavassa ja veden alla.

Koska purkaus tapahtui veden alla, tutkijat ovat voineet löytää laavaa ja muuta materiaa jopa 80 kilometrin päästä kraatterista.

”Kyseessä on vielä spekulaatio, mutta tutkimukset viittaavat siihen suuntaan, että magman kyky liikkua voimistuu veden alla”, toteaa Mackay.