Tsunami

Tsunami aalto

Tsunami tuo kaaoksen

Tsunami on luonnonilmiö, joka syntyy maanjäristyksen, maanvyörymän tai meteori-iskun seurauksena. Tsunami tarkoittaa japanin kielessä satama-aaltoa. Vuonna 2004 ankara maanjäristys tärisytti merenpohjaa Intian valtameressä. Valtavat voimat loivat tuhoisan tsunamin, joka eteni järistyskeskuksesta, episentrumista, yli 800 kilometrin tuntivauhtia ja vyöryi usean Aasian maan rannoille yli 30-metrisinä aaltoina. Se aiheutti 230 000 ihmisen kuoleman ja raunioitti monia kaupunkeja vain muutamassa tunnissa. Tsunami voi syntyä milloin tahansa, ja tutkijat työskentelevätkin ahkerasti voidakseen ennustaa ja varoittaa tulevasta katastrofista ajoissa. Lähde löytöretkelle juttuarkistoomme ja opi lisää tsunamista.

Tsunami imee veden pois

Tsunamin synnyn taustalla on useimmiten vedenalainen toiminta, joka saa maankuoren laatat puristumaan toisiaan vasten. Siinä vapautuu valtava määrä energiaa, joka panee meren liikkeelle. Aavalla merellä on näkyvissä vain pieni aalto, mutta pinnan alla jylläävät suunnattomat voimat.

Aalto ulottuu aina merenpohjaan asti, ja sen leveys voi olla useita satoja metrejä. Se voi edetä jopa 1 000 kilometrin tuntivauhtia, ja sen vauhti hidastuu vasta, kun se osuu matalampaan merenpohjaan mantereiden lähellä. Tuolloin vauhti laskee 30–40 kilometriin tunnissa, mutta tsunamin etenemisen kasvava imu vetää vettä pois rannalta ja luo aaltoja, joiden korkeus voi olla yli 30 metriä.

Tsunami vyöryy kaupunkiin

© Shutterstock

Tieteen taistelu tsunameja vastaan

Vuodesta 1948 lähtien Tyynessämeressä on ollut varoitusjärjestelmiä. Järjestelmä koostuu herkistä painemittareista, joita on asennettu merenpohjaan. Ne rekisteröivät paineen muutoksia, jotka saattavat ennakoida tsunamia. Mittaustulokset lähetetään satelliitilla ympäri maailmaa sijaitseviin varoituskeskuksiin, missä tutkijat analysoivat niitä ja arvioivat riskin suuruuden.

Vuonna 2004 tsunami vyöryi Indonesiaan jo muutamia minuutteja sen jälkeen, kun maanjäristys oli tärisyttänyt merenpohjaa. Siellä varoitusjärjestelmästä ei olisi ollut apua, mutta se olisi antanut muiden maiden asukkaille aikaa paeta. Monet maat ovatkin panostaneet nykyaikaisiin järjestelmiin voidakseen suojautua tsunameja vastaan.

Tsunami poiju

© Shutterstock