Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pohjolan Atlantis kesti tsunamin

Muinainen Pohjanmeren rehevä maa-alue ei hävinnyt tsunamin takia niin kuin tähän asti on uskottu. Doggersaari selvisi luonnonmullistuksesta.

Shutterstock

Norjan länsirannikolla 8 150 vuotta sitten sattunut maanvyörymä aiheutti 12 metriä korkean tsunamin, joka ylitti Pohjanmeren. Matkalla se osui muun muassa Doggersaareen, joka sijaitsi nykyisen Englannin itäpuolella.

Tuolloin valtameren pinta oli matalammalla kuin nykyään, ja Doggersaari pilkisti yhä merestä. Saari oli viimeinen jäänne laajasta maa-alueesta, Doggerlandista, joka kattoi aikoinaan koko nykyisen Pohjanmeren eteläosan ja yhdisti Englannin, Alankomaiden, Saksan ja Tanskan seudut toisiinsa.

Vedenalainen maanvyörymä Norjan rannikolla (1) aiheutti 8 150 vuotta sitten tsunamin (2), joka liikkui Pohjanmeren poikki kohti Doggersaarta (3).

© Shutterstock

Tähän asti on luultu, että tsunami antoi Doggerlandille kuoliniskun, mutta tuoreiden tutkimusten mukaan Doggersaari kesti tsunamin ja säilyi asumiskelpoisena mahdollisesti jopa tuhat vuotta.

Porausnäytteet osoittavat veden liikkeet

Englantilaisen Bradfordin yliopiston geologit ovat analysoineet kairasydämiä, jotka on otettu merenpohjasta Englannin itärannikolla. Sydämet sisältävät selviä tsunamin jälkiä.

Geologit näkivät, että vesimassat olivat työntyneet jokilaaksoihin ja repineet mukaansa puita vyöryessään takaisin.

Puiden dna:ta löytyi porausnäytteistä toisten kerrosten alta. Näissä oli merkkejä maan kuivumisesta uudelleen. Toisin sanoen myös Doggersaaren oli täytynyt kestää luonnonmullistus.

© Amgueddfa Cymru/National Museum Wales

3 faktaa Doggerlandista

Laajuus: Jääkauden loputtua 11 000 vuotta sitten Doggerland kattoi Pohjanmeren eteläosan.

Asutus: Järvien ja jokien leimaamalla rehevällä seudulla eli paljon eläimiä ja asui kivikauden ihmisiä.

Tuho: Merenpinta oli noussut 7 000 vuotta sitten niin paljon, että koko Doggerland hävisi.

Päätelmiensä tueksi tutkijat mallinsivat tsunamin sekä rannikoiden että merenpohjan muotoja koskevien tietojen pohjalta.

Tietokonesimulaatio osoittaa tsunamin kohdelleen Doggersaarta suhteellisen helläkätisesti. Kivikauden ihmiset saattoivat siis jatkaa elämäänsä siellä, kunnes merenpinta oli noin 7 000 vuotta sitten noussut niin paljon, että syntyi nykyään vallitseva tilanne: Doggermatalikko, jonka syvyys on paikoitellen vain 13 metriä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota