Näin selviät kolmesta megakatastrofista

Tiedätkö, mitä kannattaa tehdä, jos lähistöllä räjähtää ydinpommi tai tappajavirus riehuu omalla asuinalueellasi? Olemme koonneet tähän tieteen selviytymisvinkit jättimäisten katastrofien varalle.

Katastrofiopas

1. YDINKATASTROFI

YDINPOMMI SULATTAA SUURKAUPUNGIN

Mitä tapahtuu?

Ydinpommi on hyvästä syystä maailman pelätyin ase. Ydinpommi tuhoaa tulella, räjähdyksen paineaallolla ja tappavalla radioaktiivisella säteilyllä.

Yhdysvaltojen vuonna 1945 Hiroshimaan pudottaman pommin tuhovoima vastasi 15?000:ta tonnia TNT-räjähdettä. Ydinpommi-iskun sattuessa voi vain toivoa, että pommi osuu yli kilometrin päähän. Sitä lähempänä kuumuus ja säteily vie uhrin hengen välittömästi.

Vielä kilometrien päässä rakennukset romahtavat, kun valtavan kuumuuden laajentama ilma synnyttää ääntä nopeammin leviävän paineaallon.

Mitä voit tehdä?

Jos olet ulkona, kun pommi räjähtää, heittäydy maahan ja odota, kunnes paineaalto on ohi. Mene sitten suojaan tukevaan rakennukseen ja minimoi radioaktiivisen säteilyn sisäänpääsy sulkemalla ikkunat ja ilmastointilaitteet.

Parhaita suojia säteilyä vastaan ovat paksut tiiliset tai betoniset seinät tai maamassat. Hyvä paikka on kellari. Pysy sisätiloissa ainakin yhdeksän päivää. Heti räjähdyksen jälkeen säteily on tappavaa, mutta sen voimakkuus laskee. Seuraa uutisia radiosta, tv:stä tai verkosta, jotta tiedät, mikä on tilanne ja miten viranomaiset neuvovat toimimaan.

2. SUPERTULIVUORI

MYRKKYKAASUT TUKEHDUTTAVAT KAIKEN ELÄMÄN

Mitä tapahtuu?

Unohda laava. Jos esimerkiksi Yellowstonen kansallispuistossa Yhdysvalloissa piilevä supertulivuori purkautuisi, suurin uhka olisi tuhka. Purkaus levittäisi tuhkapilven jopa 1 600 kilometrin päähän, eli tuhkaa sataisi lähes koko Pohjois-Amerikan peitoksi.

Ennen tuhkasateen lankeamista miljoonia tonneja tuhkahiukkasia ja myrkkykaasuja kieppuisi taivaalla sateenvarjon muotoisena pilvenä ja saastuttaisi hengitysilman. Tuhka tukkisi keuhkot kuin sementti.

Supertulivuoriksi kutsutaan tulivuoria, joiden purkauksessa kulkeutuu maan pinnalle tai ilmakehään yli 1 000 kuutiokilometriä laavaa ja tuhkaa.

Mitä voit tehdä?

Jos olet lähistöllä, kun supertulivuori alkaa purkautua, pakene mahdollisimman nopeasti. Purkautuva tuhka leviää 16–72 kilometrin tuntinopeudella.

Hengityssuojain on myös hyvä apuväline, sillä se suodattaa pois pienhiukkaset ja suojaa silmiä ja ihoa.

Hyvä uutinen on se, että tutkijoiden mukaan supertulivuoren purkauksesta saadaan merkkejä jo vuosi etukäteen.

3. PANDEMIA

200 MILJOONAA KUOLEE

Mitä tapahtuu?

Muinoin kulkutauditkin levisivät enintään hevoskärryjen nopeudella, mutta nykymaailmassa lentoliikenne kiidättää viruksen planeetan joka kolkkaan muutamassa päivässä. Taudit leviävät aaltoina, joista jokainen tuo enemmän kuolleita kuin edellinen.

Kun uusi taudinaiheuttaja leviää maanosasta toiseen, puhutaan pandemiasta. Kun sellainen havaitaan, Maailman terveysjärjestö WHO tekee hälytyksen. Virustaudit leviävät hurjaa vauhtia, koska virus muuttaa kantajansa omat solut lisääntymiskoneikseen.

Asiantuntijoiden mukaan seuraavan pandemian aiheuttaa todennäköisesti influenssa.

Influenssa muodostuu erityisen vaaralliseksi, kun linnusta tai siasta peräisin oleva virus tarttuu ihmiseen yhtä aikaa ihmisperäisen influenssaviruksen kanssa. Silloin syntyy uusi virus, jossa yhdistyvät molempien pahimmat ominaisuudet.

Mitä voit tehdä?

Jos olet alueella, jossa tappajavirus riehuu, yski tai aivasta kertakäyttönenäliinaan tai hihaan – älä käteen. Pese kädet hyvin – etenkin niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen. Käytä lämmintä vettä ja saippuaa tai desinfiointiainetta. Älä lainaa muiden pyyhettä, vuodevaatteita, hammasharjaa, ruokailuvälineitä tai muita henkilökohtaisia tavaroita.

Puhdista pinnat, joihin on voinut jäädä viruksia, kuten ovenkahvat, pöydät, leikkikalut, näppäimistöt ja astiat. Vältä myös kosketusta tartunnan saaneisiin. Jos olet itse saanut tartunnan, pysy turvallisen välimatkan päässä muista.