nb_u08 Draught

Megakuivuus voi lamauttaa Yhdysvallat

Puiden vuosirenkaita ja ilmastomallien sademääriä tutkimalla Nasan ilmatieteilijät ovat päätelleet, että Yhdysvaltoja uhkaa pian pahin kuivuus tuhanteen vuoteen.

torstai 19. helmikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Vuoden 1200 tienoilla hävisi Meksikossa ja Yhdysvaltojen lounaisosassa vaikuttanut anasazi-intiaanien kulttuuri, kun ankara kuivuus kuihdutti kansan elinalueiden kasvillisuuden.

Kuivuus, joka tuhosi muun muassa niin sanotun Pueblo Boniton eli Kauniin kaupungin väestön, on silti vähäpätöinen verrattuna niihin kuivuusjaksoihin, jotka uhkaavat Yhdysvaltojen keski- ja lounaisosia seuraavien 50–100 vuoden kuluessa.

Pian koittaa historian pahin kuivuus

Avaruusjärjestö Nasan ilmatieteilijät ovat verranneet puiden vuosirenkaista vuosilta 1100–1200 saatuja tietoja uusien ilmastomallien tuottamiin tietoihin ja tulleet siihen tulokseen, että Yhdysvaltoja kohtaa 85 prosentin varmuudella ”megakuivuus” ennen vuotta 2100.

”Tulevaisuuden kuivuus on todennäköisesti pahempi kuin mitkään aiemmat, jotka on koettu Yhdysvaltojen historiassa”, sanoo Nasan Benjamin Cook, joka on julkaissut tulokset Science Advance -aikakauslehdessä.

Kuivuus iski jo Kaliforniaan

Yksi megakuivuuden tunnusmerkkejä on se, että se kestää yli vuosikymmenen. Cookin mukaan tulevaisuudessa kuivat jaksot kestävät maapallon keskilämpötilan nousun vuoksi ainakin 35 vuotta.

Joillakin Yhdysvaltojen alueilla, kuten Kalifornian osavaltiossa, asukkaat ovat jo saaneet esimakua tulevasta kärvisteltyään vuonna 2014 ennätyskuivassa ja -kuumassa säässä.

Lue myös: Lennokit kastelevat rutikuivaa Kaliforniaa

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: