Mikä on maanvyörymä?
Maanvyörymiä syntyy joka puolella maapalloa. Siksi tämä geologinen ilmiö onkin yksi yleisimmistä luonnonkatastrofeista.
Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että maanvyörymät koko maailmassa vuosina 1998–2017 koskettivat 4,8 miljoonan ihmisen elämää ja aiheuttivat 18 000 ihmisen kuoleman.
Maanvyörymiä syntyy, kun luonnonilmiöt tai ihmisen toiminta saavat suuret määrät multaa, kalliota ja kiviä repeytymään irti ja liukumaan alas jyrkännettä pitkin.
Kansainvälisen katastrofitietokannan mukaan vuosina 1990–2015 kaikista maapallon luonnonkatastrofeista 4,9 prosenttia oli maanvyörymiä ja ne aiheuttivat 1,3 prosenttia luonnonkatastrofeihin liittyvistä kuolemista.
Tutkijat ovat kuitenkin huomauttaneet, että vakavien maanvyörymien määrä maailmanlaajuisesti voi olla jopa 1 400 kertaa mainittuja lukuja suurempi. Koska maanvyörymiä usein syntyy laajempien katastrofien, kuten tulivuorenpurkausten ja maanjäristysten, vanavedessä, niitä ei läheskään aina tilastoida erillisinä ilmiöinä.
Ilmastonmuutokset lisäävät maanvyörymien riskiä / Ilmastonmuutokset lisäävät riskiä
Kaikesta päätellen huolestuttavat maanvyörymäluvut vain kasvavat ilmastonmuutosten vuoksi.
Lämpötilan noustessa ikirouta ja vuorenrinteiden jäätiköt sulavat.
Jyrkänteistä ja rinteistä tulee epävakaampia, koska maa-ainesten sidosvoimat heikkenevät jään sulaessa. Maa koostuu nimittäin erilaisista hiukkasista, esimerkiksi savesta, hiekasta ja kivestä. Hiukkasten väleissä on pieniä ilman täyttämiä onteloita, ja kun ne täyttyvät vedellä, hiukkaset alkavat siirtyä ja maa lähtee liikkeelle.
Maanvyörymät ovat koetelleet etenkin arktisia alueita nyt, kun lämpötilan nousu sulattaa ikiroutaa.
Nature-tiedelehdessä 2019 julkaistu artikkeli kertoo esimerkiksi, että maanvyörymien määrä arktisella saarella Kanadassa on yli 60-kertaistunut 30 vuodessa.