Maanjäristys NZ

Tutkijat varoittavat: jättijäristys voi iskeä Uuteen-Seelantiin

Viikonloppuna kaksi ihmistä sai surmansa, kun maanjäristys vavisutti Uutta-Seelantia. Tutkijat varoittavat, että vielä voimakkaampi järistys voi olla lähellä.

tiistai 15. marraskuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

Tuhoutunut infrastruktuuri, miljardien lasku ja kaksi kuollutta.

Sunnuntaina Uudessa-Seelannissa koettiin voimakas maajäristys. Järistyksen voimakkuus oli 7,8. Sen jälkeen saarivaltiota vavisutti yli 300 jälkijäristystä, ja nyt tutkijat kertovat olevansa huolissaan.

He pelkäävät, että Tyynessä valtameressä sijaitsevaa valtiota uhkaa pian nyt koettua paljon voimakkaampi järistys.

Tältä maanjäristyksen tuhot näyttivät.

Kuukauden sisällä

”Laskelmien mukaan on 32 prosentin todennäköisyys sille, että maanjäristys, jonka voimakkuus Richterin asteikolla mitattuna on vähintään 7, iskee Uuteen-Seelantiin seuraavan kuukauden kuluessa”, toteaa John Ristau Uuden-Seelannnin geologisesta tutkimuskeskuksesta (GNS Science) New Scientist -lehdelle.

Ristau korostaa, että uusi järistys on hyvin mahdollisesti voimakkaampi kuin viime viikonloppuna koettu.

Etelä-Alppeja halkova sivuttaissiirros voi laukaista seuraavan järistyksen.

Useat maanjäristykset ovat herättäneet huolen siitä, että Uuden-Seelannin alla olevat mannerlaatat eivät vielä ole asettuneet uusille aloilleen. On mahdollista, että siitä seuraa uusi voimakas maanjäristys Uuden-Seelannin eteläsaarta halkovassa sivuttaissiirroksessa.

Maa järisee usein

John Ristau toteaa, että sivuttaissiirros voi laukaista järistyksen, joka on voimakkaampi kuin yksikään sen jälkeen, kun eurooppalaiset saapuivat saarelle vuonna 1717.

>> Lahja, joka ei unohdu – laita National Geographic kuusen alle

Uusi-Seelanti sijaitsee Australian ja Tyynenmeren mannerlaattojen saumakohdassa. Alue on tektonisesti aktiivinen, mikä tarkoittaa sitä, että Uudessa-Seelannissa koetaan vuosittain noin 14 000 maanjäristystä. Niistä noin 200 on niin voimakkaita, että havaitaan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: