Pelottava jättijäristys synnytti usean tuhannen kilometrin mittaisen tsunamin ja ajoi ihmiset pois alueelta tuhanneksi vuodeksi.
Voi olla, että tällaiset tapahtumat sattuivat noin 3 800 vuotta sitten nykyisen Chilen pohjoisosissa.
Näin todetaan uudessa tutkimuksessa, joka on julkaistu Science-tiedelehdessä. Tutkimusryhmään kuului muun muassa Chilen yliopiston arkeologeja, jotka uskovat, että kyseessä on ollut historian voimakkain maanjäristys.

Tähän asti historian voimakkaimpana maanjäristyksenä on pidetty Valdivian järistystä, joka iski Chilen eteläosiin vuonna 1960 ja tappoi noin 1 700 ihmistä. Järistyksen voimakkuus oli 9,4–9,6. Siiroslinja maankuoressa oli kuitenkin "vain" 800 kilometrin pituinen eli 200 kilometriä lyhyempi kuin nyt havaitun järistyksen aikanaan synnyttämä siirros.
Auton kokoisia kiviä vyöryi rantaan
Tutkimuksen mukaan kyseessä oli niin kutsuttu megajäristys, joka on voimakkaimpia järistystyyppejä. Valtavat maajäristykset syntyvät, kun tektoninen laatta puristuu toisen laatan alle, jolloin vapautuu valtavia voimia.
Juuri niin tapahtui tutkijoiden mukaan noin 3 800 vuotta sitten, kun Nazcan laatta törmäsi Etelä-Amerikan laattaan Tyynenmeren alla. Törmäys synnytti maanjäristyksen, jonka voimakkuus oli 9,5 ja joka aiheutti maankuoreen tuhannen kilometrin mittaisen siirroslinjan.
Järistys nostatti myös jättitsunamin, jonka aallot ylsivät 20 metrin korkeuteen, vyöryivät yli Atacaman autiomaan ja lennättivät isoja kiviä satojen kilometrien päähän rannikolta. Kiviä on löytynyt Uudesta-Seelannista asti.

Kaivauksissa löytyneet kivet ja merieläinten jäännökset auttoivat tutkijat historian voimakkaimman järistyksen jäljille.
Ajoi asukkaat alueelta tuhanneksi vuodeksi
Todisteet valtavasta luonnonkatastrofista tutkijat saivat analysoimalla pieniä kiviä ja merieläimiä, jotka olivat huuhtoutuneet tsunamin mukana kauas Atacaman autiomaahan. Ne olivat niin kaukana, että ne eivät ole voineet kulkeutua kuivalle hiekka-aavikolle myrskyjen mukana.
Tutkijat ajoittivat 17 löytöä radiohiilimenetelmällä. Löydöt oli tehty 600 kilometrin matkalta Chilen pohjoisrannikolta. Tutkimuksessa selvisi, että kivet ja merieläimet olivat huuhtoutuneet alueelle lähes 4 000 vuotta sitten.
Tuolloin Atacaman autiomaan alueella asui arkeologisten kaivauksien mukaan keräilijä-metsästäjiä. Tutkijat havaitsivat, miten tsunamiaalto ja tsunamin vetäytymisaalto olivat tuhonneet useita kivirakennelmia.
Kaivaukset paljastivat myös sen, että tsunamin jälkeen kului tuhat vuotta, ennen kuin ihmiset palasivat alueelle - siitäkin huolimatta, että meri oli ihmisille tärkeä ravinnon lähde.

Jotkin rannikon kivirakennusten seinät olivat sortuneet mereen luultavasti tsunamin ja tsunamiaallon vetäytymisen seurauksena.
Vaara vaanii syvyyksissä
Tähän asti tutkijat eivät ole uskoneet, että näin voimakkaita maanjäristyksiä olisi voinut olla Chilen pohjoisosissa.
Uuden tiedon myötä on käynyt ilmi, miten vaarallisia Tyynenmeren alueen maanjäristykset ja tsunamit ovat. Ja miten vakava tilanne syntyy, jos superjäristys iskee alueelle uudelleen.