Shutterstock

Top 10: Tuhoisimmat mahdolliset maanjäristykset

Geologit olivat ennustaneet, että Nepalia uhkaa voimakas järistys. Pääkaupunki Kathmandu on tutkijoiden tuhoisimmista mahdollisista järistyksistä laaditun top-10-listan kärjessä. Katso, mitkä muut kaupungit ovat listalla.

1. Kathmandu, Nepal: Katastrofi uhkaa syrjäistä kaupunkia

Voimakkaan järistyksen riski: 75 % Mahdollinen uhriluku: 69 000

Nepalin pääkaupunki Kathmandu on ollut maanjäristysten kourissa monta kertaa, viimeksi 25. huhtikuuta. Tuolloin vuoristoista maata vavisutti järistys, jonka voimakkuus oli 7,8. Yli 4 300 ihmistä sai surmansa.

Maa on järissyt Nepalissa ennenkin. Geologien mukaan on vain ajan kysymys, milloin se tapahtuu uudelleen – ja kuolonuhrien määrä voi silloin olla huomattavasti suurempi.

Maanjäristysriski johtuu siitä, että Kathmandu sijaitsee lähellä suuria siirroksia, jotka synnyttävät järistyksiä Intian laatan työntyessä Euraasian laatan alle.

Kathmandu – haavoittuva suurkaupunki Kathmandu kuuluu muutenkin maailman haavoittuvimpien suurkaupunkien joukkoon. Koska kaupunkia ympäröivät korkeat vuoret, sinne on vaikea saada apua – etenkin jos lentokenttä tuhoutuu. Rakennuksista vain harvat kestävät järistyksiä. Asiantuntijoiden mukaan järistys, jonka voimakkuus olisi 8, hävittäisi 80 prosenttia Kathmandusta maan tasalle. Kuolonuhreja tulisi satojatuhansia.

2. Istanbul, Turkki: Tuhannet kuolevat raunioihin

Voimakkaan järistyksen riski: 60 % Arvioitu uhrimäärä: 55?000

Mannerlaattaa, jonka päällä suurin osa Turkista sijaitsee, ympäröi kaksi suurta siirrosta: Pohjois-Anatolian siirros, joka kulkee vain 20 kilometrin päässä Istanbulista, ja Itä-Anatolian siirros. Aktiivisten siirrosten vuoksi on hyvin todennäköistä, että voimakas järistys koettelee Istanbulin noin 14 miljoonan asukkaan kaupunkia muutaman vuoden kuluessa ja vie tuhansien ihmisten hengen.

Istanbulissa on vuoden 1999 järistyksen jälkeen käytetty paljon rahaa kaupungin turvaamiseksi. Tulokset eivät kuitenkaan ole kehuttavia. Etenkin vanhat talot ovat yhä huteria. Asiantuntija-arvion mukaan ankarassa järistyksessä sortuu jopa kolmasosa rakennuksista.

3. Delhi, Intia: Talot sortuvat

Voimakkaan järistyksen riski: 10 % Arvioitu uhrimäärä: 38?000

Delhin läpi tai sen lähistöllä kulkee 20 siirrosta. Kaupungissa ei ole koettu aikoihin suurta järistystä, ja siksi viranomaiset suhtautuvat uhkaan välinpitämättömästi. Tutkijoiden arvion mukaan kuitenkin alueen surkea infrastruktuuri ja rakentamismääräysten puute johtavat siihen, että voimakas järistys voi tuhota 90 prosenttia kaupungin rakennuksista ja viedä 38?000 ihmisen hengen.

4. Quito, Ecuador: Monen tuhon loukussa

Voimakkaan järistyksen riski: 15 % Arvioitu uhrimäärä: 15?000

Ecuadorin pääkaupunkia Quitoa uhkaavat monet luonnonkatastrofit, kuten maanvyörymät, tulva-aallot ja tulivuorenpurkaukset – ja maanjäristys voi laukaista ne kaikki. Vaikka taloja tuettaisiin järistyksen varalta, katastrofit voivat iskeä parin miljoonan asukkaan kaupunkiin joka suunnalta.

LUE MYÖS: Kymmenen suurinta kaupunkia

5. Manila, Filippiinit: Jännitykset kasvavat

Voimakkaan järistyksen riski: 10 % Arvioitu uhrimäärä: 13?000

Filippiinit ovat tektonisesti aktiivisimpien paikkojen listan kärkisijoilla, ja siellä esiintyykin usein hyvin voimakkaita järistyksiä. Pääkaupunki Manila on säästynyt ankarilta vavistuksilta parisataa viime vuotta, mutta asiantuntija-arvioiden mukaan lähellä kaupunkia sijaitseva West Valley -siirros aiheuttaa pian suuren järistyksen. Jännitykset ovat kasvaneet 1600-luvulta alkaen, ja siirros on aiemmin liikahdellut noin 400 vuoden välein.

6. Islamabad, Pakistan: Rakennukset epävakaalla pohjalla

Arvioitu uhrimäärä: 12?500

Pakistanin pääkaupunki Islamabad lepää pehmeällä alustalla. Sen läheltä kulkee viisi siirrosta, jotka kaikki voivat aiheuttaa suuria järistyksiä. Yli kaksikerroksiset rakennukset sortuvat helposti voimakkaassa järistyksessä.

7. México, Meksiko: Järjestelmä varoittaa

Arvioitu uhrimäärä: 11?500 Méxicossa kuoli vuonna 1985 yli 10?000 ihmistä. Vastaavan tuhon ehkäisemiseksi México on ensimmäisenä metropolina saanut varoitusjärjestelmän.

8. Izmir, Turkki: Vavahtelua tuhkatiheään

Arvioitu uhrimäärä: 11?500

Izmir sijaitsee tektonisesti aktiivisella alueella. Se on kokenut ainakin 20 voimakasta maanjäristystä 2?000:n viime vuoden aikana – viimeksi 1939. Suuren järistyksen ja vakavan tuhon riski vuoteen 2060 mennessä on peräti 60 %.

9. San Salvador, El Salvador: Riippumattoja tarvitaan

Arvioitu uhrimäärä: 11?500

El Salvadorissa suuret järistykset ovat harvinaisia, mutta pienet sitäkin yleisempiä. San Salvadoria kutsutaan ”riippumattolaaksoksi”, koska riippuvat makuusijat ovat usein tarpeen.

10. Jakarta, Indonesia: Hatarat puuhökkelit romahtavat

Arvioitu uhrimäärä: 11?000

Jos Jakartaa koettelee raju järistys, tuhannet talot sortuvat. Asumukset on yleensä rakennettu huterasti, mutta Jakarta sijaitsee seismisesti rauhallisessa Indonesian kolkassa, joten ei tiedetä, miten todennäköinen uhka tuhoisa järistys on.