Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

raakatimantti

Timantit voivat selittää oudot maanjäristykset

Timanttien pienet epäpuhtaudet ovat antaneet tutkijoille vihiä siitä, miten maanjäristyksiä syntyy satojen kilometrien syvyydessä maankamarassa.

Shutterstock

Tietokonesimulaatioilla on nyt löydetty mahdollinen selitys tietyntyyppisille maanjäristyksille, joita syntyy niin syvällä, ettei sen pitäisi olla edes mahdollista.

Yleensä maanjäristykset syntyvät enintään noin 70 kilometrin syvyydessä. Siellä syntyy jännitteitä, kun maankuoren kalliolaatat hankautuvat toisiaan vasten.

Jännitys purkautuu järistyksenä, ja pahimmassa tapauksessa pinnalla voi syntyä onnettomuuksia.

Syvemmällä maankuoressa vallitseva lämpö tekee kalliosta pehmeämpäää, mikä ehkäisee jännityksen syntymistä. Silti järistyksiä sattuu myös 300-700 kilometrin syvyydessä.

Hiottu timantti

Vain hienoimmat timantit hiotaan koruiksi.

© Shutterstock

3 faktaa timanteista

Muodostumistapa: Hiili puristuu kokoon 2 000 asteen kuumuudessa miljoonia vuosia.

Määrä: Tähän mennessä timanttikaivoksista on saatu noin 28 tonnia timantteja.

Suurin: Brasiliasta löydettiin vuonna 1895 raakatimantti, joka painoi 633,4 grammaa ja joka leikattiin pienemmiksi paloiksi.

Tutkijat ovat arvelleet sen johtuvan toisesta prosessista, jossa kalliosta äkillisesti vapautuu vettä, mikä jättää kallioon onkaloita. Onkalot saavat kivimateriaalin romahtamaan, mikä synnyttää järistyksen.

Teorian ongelmana on se, että geologit eivät ole pystyneet selittämään, miksi vettä olisi joutunut niin syvälle. Timantit ovat nyt johtaneet erään tutkijaryhmän selityksen jäljille.

Timantteja muodostuu korkeassa kuumuudessa ja paineessa satojen kilometrien syvyydessä, ja syntyprosessi vaatii vettä.

Timantteihin jää epäpuhtauksia ympäröivistä aineista, ja analyysien mukaan jotkin epäpuhtauksista ovat pinnalta peräisin olevia mineraaleja.

Kallio pidättää vettä

Tieto sai tutkijat laatimaan geologisista liikehdinnöistä tietokonesimulaatioita, ja niistä selvisi, että pinnalta peräisin oleva vanha kiviaines voi sulkea sisäänsä vettä ja kuljettaa sitä mukanaan syvälle.

580 asteen kuumuudessa kallio ei enää pidätä vettä, joka vapautuu. Tällöin muodostuu onkaloita, joiden romahdus voi aiheuttaa järistyksiä syvälläkin.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota