Näin maanjäristys syntyy

Maanjäristykset kuuluvat tuhoisimpiin luonnonilmiöihin. Järistykset raunioittavat rakennuksia ja aiheuttavat maanvyöryjä ja tsunameja.

Tämä artikkeli on peräisin Tiedon maailma -kirjasarjasta: Maanjäristykset johtuvat maankuoreen varastoituneiden jännitteiden purkautumisesta. Niitä esiintyy eniten tektonisesti aktiivisilla alueilla litosfäärilaattojen rajalla. Maanjäristys syntyy, kun kahta maankuoren laattaa liikuttavat voimat kasvavat suuremmiksi kuin niitä yhteen puristavat voimat. Silloin laatat alkavat yhtäkkiä liikkua toisiinsa nähden.

Yhdysvalloissa Kaliforniassa San Franciscon lähellä sijaitseva San Andreasin siirros on yksi tunnetuimmista maanjäristysalueista. Siirroksen kohdalla Tyynenmeren laatta liukuu Pohjois-Amerikan laattaa vasten. Maankuori liikkuu siirroksen länsipuolella pohjoiseen ja itäpuolella etelään. Tämäntyyppistä rajaa laattojen välillä kutsutaan sivuamiskohdaksi.

Järistyksiä esiintyy eniten juuri sivuamiskohdissa sekä alueilla, joilla laatta liukuu toisen alle. Tämä tarkoittaa sitä, että lähes 80 prosenttia maanjäristyksistä sattuu Tyynenmeren ympärillä, jossa laattojen rajat ovat useimmiten tällaista tyyppiä.

Laattojen rajoilla on rauhallista vain alueilla, joilla kahden laatan väliin muodostuu uutta merenpohjaa. Siellä syntyy hyvin harvoin jännitteitä.

Maanjäristys - Romahtavat rakennukset ja tulipalot tappavat

Maan järinä sinänsä tappaa harvoin ketään. Järistysten uhrit kuolevat yleensä rakennusten sortuessa tai tulipaloissa, joita syntyy, kun puita sinkoilee tulisijoista, kaasujohdot katkeilevat ja sähköjohdoissa syntyy oikosulkuja.

Maankuoren liikahdus voi aiheuttaa myös hyökyaaltoja. Vuoden 2004 tuhoisa tsunami johtui voimakkaimmasta maanjäristyksestä 40 vuoteen. Vain kuukausia myöhemmin alueella sattui toinenkin voimakas järistys.

Lue myös:

ruins after earthquake
Maanjäristys

Järistys: Yleistyvätkö maanjäristykset?

1 minuuttia
Maanjäristys
Maanjäristys

Kysy meiltä: Voidaanko maanjäristys pysäyttää?

1 minuuttia
Maanjäristys

Australia lähtee omille teilleen

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!