Shutterstock / Vismar UK

Merenalaiset internetkaapelit varoittavat tsunameista

Valtamerten pohjassa kulkevat internetkaapelit voivat tarkkailla kehittymässä olevia tsunameja, maanjäristyksiä ja muita luonnonkatastrofeja – ja mahdollisesti pelastaa miljoonien ihmisten hengen.

Runsaat 430 valtavaa merenalaista internetkaapelia, joiden yhteispituus on 1,3 miljoonaa kilometriä, auttavat tutkijoita ymmärtämään, missä ja miten maanjäristykset ja tsunamit syntyvät.

Merenpohjan järistyksiä kartoittavat ovat muun muassa brittiläisen National Physical Laboratoryn tutkijat, jotka aikovat hyödyntää työssään merikaapelien liikkeitä.

Tutkijoiden mukaan valtamerien kaapeleissa tehdyt mittaukset voivat varoittaa muodostumassa olevista luonnonkatastrofeista ja antaa aiempaa syvällisempää tietoa maankuoren liikkeistä. Maankuoresta 71 prosenttia on veden peitossa, joten merikaapelien avulla seismisiä mittauksia voidaan jatkossa tehdä myös merellä.

Kaapeleissa mitataan valopulsseja

Antureiden asentaminen kaikkiin maailman merikaapeleihin olisi kuitenkin hyvin kallista.

Tutkijat hyödyntävät sen sijaan värähtelyjä sekä paineen- ja lämpötilanvaihteluja, joille kaapelit altistuvat merenpohjassa. Tällaiset tapahtumat vaikuttavat kaapelissa kulkevaan datavirtaan, joka optimaalisissa olosuhteissa kulkee valon nopeudella.

Tutkijat tarkkailevat kaapeleita ennen ja jälkeen toistimia, jotka 50–100 kilometrin välein voimistavat kaapelissa kulkevaa signaalia.

TeleGeography-analyysiyritys on kartoittanut suurimmat merenalaiset internetkaapelit.

© Telegeography

Koska kaapelit toistimien välissä liikkuvat merenpohjan liikkeiden mukaan, niitä voidaan käytännössä käyttää antureina.

Liikkeiden mittaaminen tapahtuu lähettämällä kaapeliin valopulsseja. Kaapelin herkät toistimet paljastavat, jos valopulssi ei tule perille matkalla olleen järistyksen tai muun merenalaisen toiminnan vuoksi.

Kanadan ja Ison-Britannian välisessä 5 860 kilometriä pitkässä valokuitukaapelissa tutkijat ovat esimerkiksi havainneet useita pieniä maanjäristyksiä ja aaltojen muodostumista.

Kartoittaa ilmastonmuutosta

Tutkijat toteavat, että maanjäristysten ja tsunamien lisäksi merikaapeleita voitaisiin käyttää myös ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Kaapeleiden avulla voidaan tutkia esimerkiksi meriveden lämpötilaa ja merivirtausten liikkeitä.

Ilmastonmuutos vaikuttaa meriveden lämpötilan lisäksi myös merivirtoihin, joiden reitti voi muuttua yllättävän äkillisesti.

National Physical Laboratoryn lisäksi tutkimukseen osallistuivat Italian meteorologian laitoksen tutkijat, joiden erikoisalaa ovat tieteelliset valomittaukset.

Mukana hankkeessa on ollut myös teknologiajätti Google.