Mount Everest avalanche

Maanjäristys herättää uinuvat lumivyöryt Mount Everestillä

Jo heikkokin maanjäristys voi laukaista lumivyöryn vuorenrinteillä. Äskettäin lumen alle hautautui ainakin 17 kiipeilijää Mount Everestillä Nepalissa.

maanantai 27. huhtikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Himalajalla maailman korkeimman vuoren Mount Everestin rinteillä kiipeilevien ihmisten yläpuolella on valtavia jää- ja lumimassoja, jotka saattavat lähteä liikkeelle hyvinkin pienen ulkoisen tekijän vaikutuksesta.

Viime viikonloppuna näiden massojen ote vuorenseinämästä irtosi, ja lumivyöryt alkoivat syöksyä rinnettä alas.

Maanjäristys irrotti jäämassat kiipeilijöiden perusleirin lähistöllä

Maanjäristys, jonka voimakkuudeksi mitattiin 7,8, vavisutti maankuorta 200 kilometrin päässä Everestistä 25. huhtikuuta 2015.

Vavahdukset olivat niin voimakkaita, että ne irrottivat jäätä Everestin lähistöllä sijaitsevalta huipulta, 7?000 metriä korkealta Mount Pumorilta.

Lumi- ja jäämassat syöksyivät suoraan kohti Everestille kiipeävien perusleiriä, joka sijaitsee Khumbun jäätikön juurella.

Vuonna 2014 lumivyöry surmasi Khumbun jäätiköllä 16 nepalilaistyöntekijää, jotka opastivat vuorikiipeilijöitä.

Lumivyöryt uinuvat rinteillä

Syynä siihen, että maanjäristys aiheuttaa vuorilla lumivyöryjä, on ennen kaikkea painovoima.

Suuret jää- ja lumimassat ovat kasaantuneet hitaasti vuorten jyrkille rinteille kerros kerrokselta. Kun uutta lunta sataa, lumi pakkautuu ja lumimassan paino kasvaa.

Painovoima vetää rinteillä olevaa jäätä ja lunta koko ajan alaspäin. Alin lumikerros on hyvin kiinni kalliossa, mutta ylintä lumikerrosta pidättelee rinteellä vain lumikerrosten välinen kitka. Tasapaino on hiuksenhieno, joten pienikin olosuhteiden muutos voi synnyttää vyöryn.

Lue lisää talven lumivyöryistä Alpeilla.

Muutoksen voi aiheuttaa lumisade, kiipeilijä, lämpötilan nousu tai maankuoren vavahtelu. Silloin painovoima voittaa kitkan ja vyöry lähtee liikkeelle.

Maanjäristys johtaa lumivyöryyn

Maanjäristys häiritsee sitä heikkoa voimaa, joka pitää lumi- ja jääkerrokset jyrkillä vuorenrinteillä. Pieni ja lyhytaikainen kiihtyvyys aiheuttaa liikkeen, joka voimistuu nopeasti, eikä sitä enää voi jarruttaa.

Tämä kiihtyvyys riippuu siitä, miten voimakas maanjäristys on, miten kaukana järistyskeskus on ja miten kauan maankuori vavahtelee.

Kuvittele, että istut vuoristoradan vaunussa aivan reunalla ja huomaat, miten vartalosi alkaa valua alaspäin niin, että vain housusi pitävät sinut kiinni istuimessa.

Vuoristoradassa pienikin lisäliike voi merkitä sitä, että housujen ja istuimen välinen kitkavoima ei enää riitä pitämään sinua vaunussa ja lähdet valumaan alas.

Lue lisää maanjäristyksestä ja muista luonnonvoimista.

Lumivyöryn voi aiheuttaa myös esimerkiksi järistyksen pudottama lumihylly, lumen alle muodostunut siirtymä tai värähtely, joka rikkoo lumikiteiden välillä vallitsevan yhteyden.

Lumivyöry syöksyi perusleiriin

Nepalin maanjäristyksen laukaisema lumivyöry osui Everestin rinteillä sijaitsevaan kiipeilijöiden perusleiriin. Katso video perusleirin kaoottisesta tilanteesta tästä:

Kolme lumivyörytyyppiä

? Irtolumivyöry: Voimakas lumisade, jossa rinteille putoaa tunnissa kolme senttiä tai sitä enemmän uutta lunta, voi synnyttää lumivyöryn. Riski on erityisen suuri silloin, jos se lumikerros, jonka päälle uusi lumi sataa, on esimerkiksi sateen tai pakkasen jäljiltä erittäin sileä. Jos uusi lumi ei pääse kiinnittymään kunnolla alustaan, uusi lumikerrros voi olla liian painavaa pysyäkseen rinteellä.

? Laattalumivyöry: Lumeen muodostuu kerroksia. Jos ylin lumikerros on hyvin pakkautunut, sen ote alempana sijaitsevasta heikommasta lumikerroksesta pettää ja lumi alkaa vyöryä rinnettä alas joko yhtenäisenä laattana tai useina kappaleina.

? Loskalumivyöry: Kevään tulo tai ilmaston lämpeneminen saa lumen sulamaan. Lumi muuttuu raskaammaksi, jolloin se

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: