Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Earthquake engineering
Luonto - Maanjäristys

Maanjäristyksiltä suojautuminen

Koska maanjäristyksiä ei voida estää, rakennuksista pyritään tekemään sellaisia, että tuhot jäävät mahdollisimman pieniksi.

Maanjäristyksiä on mahdotonta estää, ja ainoa keino vähentää vahinkoja on suunnitella rakennuksia, jotka kestävät maanjäristyksiä.

Maanjäristykset ovat aina äkillisiä eikä niitä kyetä ennakoimaan ihmisten evakuoimiseksi. Nykyään maanjäristysalueilla elää satoja miljoonia ihmisiä, ja paras keino suojautua on rakentaa talot niin, että järistyksistä aiheutuu mahdollisimman vähän tuhoa. Perusajatuksena on valmistaa rakenteita, jotka antavat periksi mutteivät luhistu.

Tätä varten on käytettävä materiaaleja, jotka eivät ole liian jäykkiä. Perustusten on kyettävä ottamaan vastaan mahdollisimman paljon järistyksen energiaa. Joidenkin rakennusten kantavissa rakenteissa on käytetty iskunvaimennusjärjestelmää.

San Diegon yliopistossa on rakennettu järistyskone, jolla testataan esimerkiksi tuulivoimaloiden ja kerrostalojen kestävyyttä maanjäristyksen kaltaisissa oloissa. Myös sähkö- ja kaasujohtojen suojaamiseen on kiinnitettävä huomiota, sillä katketessaan ne aiheuttavat suurta tuhoa.

Lue myös:

Maanjäristys romahduttaa tien
Maanjäristys

Järistys siirtää aikaa ja paikkaa

9 minuuttia
Maanjäristys

Näin mitataan maanjäristyksen voimakkuutta

5 minuuttia
Maanjäristys

3 uutta tekniikkaa suojaa maanjäristyksiltä

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota