nb_u35 jordskælv

Maanjäristykset huijaavat geologeja

Maanjäristysvaroitusten antamisen luulisi olevan yksinkertainen asia, mutta luonto tuntuu kerta toisensa jälkeen huijaavan tutkijoiden mittalaitteita.

torstai 28. elokuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Kun Kaliforniaan Yhdysvaltoihin iski tällä viikolla maanjäristys, siitä ehdittiin varoittaa vain kymmenen sekuntia aikaisemmin. Järistyksen voimakkuus oli 6,0.

Berkleyn yliopistossa kehitetty erittäin herkkä seismisiin antureihin perustuva järjestelmä ehti siis vain nipin napin varoittaa järistyksestä.

Jotta varoituksesta olisi jotain hyötyä, se pitäisi saada huomattavasti aiemmin. Ongelmana on se, että maanjäristysten ennakoiminen on erittäin vaikeaa.

Näyttää helpolta paperilla

Teoriassa geologien on helppo varoittaa maanjäristyksestä tilastojen perusteella ennen kuin maankuoren laattojen jännitys alkaa nopeasti purkautua.

Jännitystilat purkautuvat myös useimmiten alueilla, joilla mannerlaatat kohtaavat toisensa. Purkautuminen tapahtuu yleensä maankuoren heikoissa kohdissa, siirroksissa, joissa kallioperä on murtunut tai liikahtanut.

Järistys ei nollaa tilannetta

Maanjäristyksen ennustamisen vaikeutta lisää muun muassa se, että siirroskohtien jännitystila ei välttämättä purkaudu järistyksessä kokonaan.

Maankuoreen voi jäädä jännitystä, jolloin seuraava maanjäristys saattaa tulla luultua aiemmin. Yksi rytinä maankuoressa voi myös laukaista jossain muualla toisen järistyksen, joka ei ehkä muussa tapauksessa sattuisi juuri silloin.

100 prosentin varmuutta ei ole

Tilastoja analysoimalla seismologit voivat esimerkiksi sanoa, että Turkissa Ankarassa tapahtuu maanjäristys 25 prosentin todennäköisyydellä seuraavan kymmenen vuoden kuluessa.

Todennäköisyysennusteet eivät kuitenkaan koskaan pääse lähelle sataa prosenttia.

Kaliforniaa viime viikolla ravistelleen tärinän kaltaiset maanjäristykset voivat siis yhä tulla tutkijoille yllätyksenä. Niinpä Berkleyssäkin yritetään kehittää menetelmiä, joilla saataisiin parempia lyhyen ajan ennusteita.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: