Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kuva elokuvasta ”Skjelvet”
© Fantefilm
Luonto - Maanjäristys

Maa voi järistä tuhoisasti myös Pohjolassa

Vaikka Pohjola ei sijaitse maanjäristysvyöhykkeellä, maan uumenissa piilee meilläkin uhka, joka on tuhonnut muualla jopa kaupunkeja.

Gujaratissa Intiassa 2001 sattuneen maanjäristyksen voimakkuus oli 7,7. Siinä kuoli ainakin 13 800 ihmistä.

Alue sijaitsee varsin kaukana tektonisten laattojen rajalta, missä yleensä syntyy runsaasti maanjäristyksiä. Tällainen laatan sisäosassa tapahtuva järistys on mahdollinen Pohjolassakin.

Pieni mutta todellinen maanjäristysuhka

Suurten maanjäristysten riski Pohjolassa on melko pieni, mutta esimerkiksi Norjassa sattui niinkin myöhään kuin vuonna 1904 maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 5,4.

Pohjolassa voi esiintyä melko rajujakin maanjäristyksiä sen takia, että alue ei ole ollut aina yhtä vakaa. Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän luoteisosan 3,5 miljardia vuotta vanhassa kallioperässä eli niin sanotussa Fennoskan­dian kilvessä on syviä arpia. Ne ovat peruskallion heikkoja kohtia, jotka voivat laukaista maanjäristyksiä, kun niihin vaikuttavat puristavat, venyttävät ja vääntävät voimat.

Pohjola on puristuksissa joka puolelta

Geologinen jännitys, joka aiheuttaa maanjäristyksiä Pohjolassa, on pääasiassa peräisin Atlantilta ja jääkauden ajalta.

Pohjolaanhan kohdistuu vaakasuora työntö Keski-Atlantin halkeamavyöhykkeeltä, jossa syntyy uutta merenpohjaa.

Kallioperä liikkuu täällä kuitenkin myös pystysuunnassa, koska maankuori suoristuu vieläkin painuttuaan kuopalle viime jääkaudella kilometrien paksuisen jääpeitteen painosta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota