Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Earthquake
Luonto - Maanjäristys

Kuinka rajusti maa voi järistä?

Richterin asteikossa ei käsittääkseni ole ylärajaa. Eikö siis maanjäristysten voimallakaan ole enimmäismäärää?

Maanjäristysten voimakkuutta mittaavaRichterin asteikko on avoin, eli siinä ei ole ala- eikä ylärajaa. Periaatteessa sillä voidaan mitata miten rajuja järistyksiä tahansa, mutta toki maankuoren tärinälläkin on rajansa.

Rajuin tähän mennessä mitattu maanjäristys tapahtui Chilessä vuonna 1960. Sen voimakkuus oli 9,5 richteriä. 2004 tapaninpäivänä Intian valtameren tsunamin laukaissut Sumatran edustan järistys oli voimakkuudeltaan 9,3 richteriä.

Useimmat tutkijat uskovat, että käytännössä maanjäristyksen voimakkuuden yläraja sijoittuu 9:n ja 10 richterin välille. Varmasti tätä ei tiedetä, sillä maankuoren laattojen liikkeisiin ja törmäyksiin vaikuttavia tekijöitä ei suinkaan vielä tunneta läpikotaisin.

Hyvin rajut, yli 8 richterin, maanjäristykset ovat melko harvinaisia. Niitä rekisteröidään yleensä yksi vuodessa. Yli 10 richterin täristyksiin eivät todennäköisesti maapallon voimat riitä.

Toisaalta historian kuluessa sattuneet suurten taivaankappaleiden, kuten asteroidien, törmäykset Maahan ovat hyvinkin voineet synnyttää yli 10 richterin järistyksiä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota