Earthquake
Luonto - Maanjäristys

Kuinka rajusti maa voi järistä?

Richterin asteikossa ei käsittääkseni ole ylärajaa. Eikö siis maanjäristysten voimallakaan ole enimmäismäärää?

Maanjäristysten voimakkuutta mittaavaRichterin asteikko on avoin, eli siinä ei ole ala- eikä ylärajaa. Periaatteessa sillä voidaan mitata miten rajuja järistyksiä tahansa, mutta toki maankuoren tärinälläkin on rajansa.

Rajuin tähän mennessä mitattu maanjäristys tapahtui Chilessä vuonna 1960. Sen voimakkuus oli 9,5 richteriä. 2004 tapaninpäivänä Intian valtameren tsunamin laukaissut Sumatran edustan järistys oli voimakkuudeltaan 9,3 richteriä. Useimmat tutkijat uskovat, että käytännössä maanjäristyksen voimakkuuden yläraja sijoittuu 9:n ja 10 richterin välille. Varmasti tätä ei tiedetä, sillä maankuoren laattojen liikkeisiin ja törmäyksiin vaikuttavia tekijöitä ei suinkaan vielä tunneta läpikotaisin.

Hyvin rajut, yli 8 richterin, maanjäristykset ovat melko harvinaisia. Niitä rekisteröidään yleensä yksi vuodessa. Yli 10 richterin täristyksiin eivät todennäköisesti maapallon voimat riitä. Toisaalta historian kuluessa sattuneet suurten taivaankappaleiden, kuten asteroidien, törmäykset Maahan ovat hyvinkin voineet synnyttää yli 10 richterin järistyksiä.

Lue myös:

Richter magnitude scale
Maanjäristys

Richterin asteikko oli tarkoitettu paikalliseksi

2 minuuttia
Maanjäristys

Historian 5 voimakkainta maanjäristystä

1 minuuttia
Maanjäristys

Maa on järkkynyt rajuimmin Chilessä

0 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!