Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

ruins after earthquake
Luonto - Maanjäristys

Maa järkkyy entiseen tapaan

Osoittavatko tilastot maanjäristysten yleistyneen niin kuin vaikuttaisi?

Kun tarkastelujakso on pitempi kuin vuosi, näyttää siltä, että maanjäristyksiä tapahtuu suhteellisen tasaisin välein. Maa järisee esimerkiksi 7–8 Richterin asteen voimakkuudella keskimäärin 17 kertaa vuodessa. Vuosien välillä on kuitenkin suuria eroja. 1986 ja 1989 noin voimakkaita maanjäristyksiä oli vain kuusi, kun taas 1943 niitä sattui peräti 30. Vuosivaihteluista huolimatta pitkän ajan tilasto kertoo trendin.

”Mututuntuma” ei välttämättä käy yksiin todellisten havaintojen kanssa. Syynä on se, että uutisointi voi vääristää kuvaa ilmiön yleisyydestä. Jos lyhyin välein sattuu monta voimakasta maanjäristystä, jotka vaativat paljon kuolonuhreja, tavallisesta ihmisestä alkaa tuntua siltä, että maa järkkyy jossain päin maailmaa tämän tästä.

Vaikka vuosittain tapahtuu keskimäärin 17 maanjäristystä, joiden voimakkuus on 7–8 Richterin astetta, harva suomalainen saa tietää niistä kaikista. Yleensä uutiskynnyksen ylittävät vain ne tapaukset, joissa menetään paljon ihmishenkiä ja syntyy suunnattomasti aineellista tuhoa. Esimerkiksi Haitissa tammikuussa 2010 sattunut maanjäristys on monilla yhä hyvässä muistissa, koska se oli niin tuhoisa. Sen sijaan kuusi viikkoa myöhemmin Japanille kuuluvia Ryukyusaaria runnellut maanjäristys meni useimmilta ohi korvien siitä huolimatta, että se oli yhtä voimakas kuin Haitin – toisin sanoen 7,0 Richterin astetta.

Maanjäristysten esiintymistiheys on melko vakio luonnollisista syistä. Taustalla ovat geologiset prosessit, jotka liikuttavat tektonisia laattoja ja aiheuttavat jännitteitä maankuoreen. Niitä ylläpitävän energian määrä on jokseenkin muuttumaton.

Lue myös:

Tsunami

Tsunami voi iskeä USA:han milloin tahansa

14 minuuttia
Richter magnitude scale
Maanjäristys

Richterin asteikko oli tarkoitettu paikalliseksi

2 minuuttia
Maanjäristys

Näin mitataan maanjäristyksen voimakkuutta

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota