nb_u11 Japan tsunami
Luonto - Maanjäristys

Tokio välttyi hiuksenhienosti ydinkatastrofilta

Neljä vuotta sitten maanjäristys ja tsunami ravistelivat Japanin rannikkoa ja tuhosivat Fukushiman ydinvoimalaitoksen. Katastrofi olisi voinut olla vielä paljon pahempi.

Katastrofin jälkeen kuolleita oli 15?891 ja kadonneita 2?585. Heidän kohtalonsa ei unohdu.

Neljä vuotta Japanin historian pahimman rauhanaikaisen katastrofin jälkeen voidaan kuitenkin todeta, että maanjäristys ja sitä seurannut tsunami, joka ravisteli maata 11. maaliskuuta 2001, olisi voinut aiheuttaa tapahtunutta paljon laajempiakin tuhoja.

Väite perustuu Fukushiman ydinvoimalan tapahtumiin. Voimala sijaitsee Japanin itärannikolla 220 kilometriä Tokiosta pohjoiseen.

Tsunami aiheutti Fukushiman voimalan ongelmat

Kun maanjäristys iski, Fukushiman hätäjärjestelmät kytkeytyivät päälle ja reaktori sammui juuri niin kuin hätätilanteessa pitikin.

Ongelmat alkoivat vasta noin tunti järistyksen jälkeen, kun kymmenmetrinen tsunami vyöryi rannikolle ja vaurioitti reaktorien jäähdytysjärjestelmään kuuluneita dieselgeneraattoreita ja polttoainesäiliöitä.

Fukushimasta olisi voinut tulla toinen Tšernobyl

Ainoastaan henkilökunnan nopeat ja neuvokkaat ratkaisut estivät reaktorin sulamisen, joka olisi tarkoittanut sitä, että koko Fukushiman voimala olisi voinut räjähtää.

Jos reaktorin suojakuori olisi vaurioitunut ja radioaktiivista säteilyä olisi päässyt ulos, japanilaiset olisivat kohdanneet Tšernobylin onnettomuuden laajuisen katastrofin.

Voimakas etelään puhaltava tuuli olisi voinut kuljettaa radioaktiiviset päästöt suoraan Tokioon, jossa asuu 34 miljoonaa ihmistä.

Fukushiman jäähdytysvettä päätyi mereen

Lue lisää Fukushiman onnettomuudesta ja muun muassa siitä, miksi tuhansia tonneja radioaktiivista vettä tietoisesti päästettiin valumaan mereen:

Lue myös:

Earthquake
Maanjäristys

Kuinka rajusti maa voi järistä?

0 minuuttia
Maanjäristys

Näin mitataan maanjäristyksen voimakkuutta

4 minuuttia
Maanjäristys

Historian 5 voimakkainta maanjäristystä

1 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!