Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tokio välttyi hiuksenhienosti ydinkatastrofilta

Kahdeksan vuotta sitten maanjäristys ja tsunami ravistelivat Japanin rannikkoa ja tuhosivat Fukushiman ydinvoimalaitoksen. Katastrofi olisi voinut olla vielä paljon pahempi.

IAEA

Katastrofin jälkeen kuolleita oli 15 891 ja kadonneita 2 585. Heidän kohtalonsa ei unohdu.

Kahdeksan vuotta Japanin historian pahimman rauhanaikaisen katastrofin jälkeen voidaan kuitenkin todeta, että maanjäristys ja sitä seurannut tsunami, joka ravisteli maata 11. maaliskuuta 2011, olisi voinut aiheuttaa tapahtunutta paljon laajempiakin tuhoja.

Väite perustuu Fukushiman ydinvoimalan tapahtumiin. Voimala sijaitsee Japanin itärannikolla 220 kilometriä Tokiosta pohjoiseen.

Tsunami aiheutti Fukushiman voimalan ongelmat

Kun maanjäristys iski, Fukushiman hätäjärjestelmät kytkeytyivät päälle ja reaktori sammui juuri niin kuin hätätilanteessa pitikin.

Ongelmat alkoivat vasta noin tunti järistyksen jälkeen, kun kymmenmetrinen tsunami vyöryi rannikolle ja vaurioitti reaktorien jäähdytysjärjestelmään kuuluneita dieselgeneraattoreita ja polttoainesäiliöitä.

Fukushimasta olisi voinut tulla toinen Tšernobyl

Ainoastaan henkilökunnan nopeat ja neuvokkaat ratkaisut estivät reaktorin sulamisen, joka olisi tarkoittanut sitä, että koko Fukushiman voimala olisi voinut räjähtää.

Jos reaktorin suojakuori olisi vaurioitunut ja radioaktiivista säteilyä olisi päässyt ulos, japanilaiset olisivat kohdanneet Tšernobylin onnettomuuden laajuisen katastrofin.

Voimakas etelään puhaltava tuuli olisi voinut kuljettaa radioaktiiviset päästöt suoraan Tokioon, jossa asuu 34 miljoonaa ihmistä.

Laitoksen työntekijät estivät täydellisen tuhon

Tsunamia seuranneena päivänä reaktori 1:n lämpötila kohosi yli 1 000 asteeseen ja uraania alkoi tihkua polttoainesauvoista. Sulaminen oli alkanut.

Laitoksen operaattorit päättivät nopeasti päästää radioaktiivista vesihöyryä ulos reaktorin säiliöstä – mikä oli vastoin ydinvoimalan omistajan, TEPCO-yhtiön, määräystä. Sen ansiosta paloautot saattoivat pumpata reaktoriin merivettä ydinpolttoaineen jäähdyttämiseksi.

Reaktor 1 -rakennus räjähti jäähdytyksen aikana, mutta radioaktiivisen aineen täydellinen sulaminen estyi – ja samalla koko Fukushiman laitoksen täydellinen tuhoutuminen.

Jos Fukushiman vuoropäällikön, Masao Yoshidan, johtama 50 vapaaehtoisen työntekijän joukko ei olisi toiminut niin kuin toimi, Japania olisi voinut koetella ydinkatastrofi, jonka radioaktiiviset päästöt olisivat olleet yhtä suuret kuin Tšernobylissä vuonna 1986.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota