effects in Antarctica

Antarktis poiki jäävuoria maan vavahdeltua Japanissa

Vuonna 2011 Japanissa sattunut voimakas maanjäristys irrotti Antartiksen jääpeitteestä jäävuoria.

perjantai 20. tammikuuta 2012

Japanin viimekeväisen rajun maanjäristyksen vaikutukset ulottuivat laajalle alueelle, sillä rannikolla syntynyt tuhoisa tsunami levisi Tyynellemerelle. Kun se saapui 13?600 kilometrin päässä sijaitsevalle Etelämantereelle, aallot olivat enää vain 30 sentin korkuisia. Silti ne jättivät jälkensä luontoon.

Yhdysvaltojen avaruushallinnon Nasan tutkijan Kelly Bruntin mukaan vaimentuneenkin aallokon voima riitti rikkomaan rannikkojäätä. Se irrotti suuria lauttoja Sulzbergerin jäähyllystä. Siinä, että jäätikkö poikii jäävuoria, ei ole sinänsä mitään erikoista. Tapahtumasta teki poikkeuksellisen vain se, että Sulzbergerin jäähylly on ollut hyvin vakaa 46 vuoden ajan. Ilmeisesti noin 80 metriä paksun lauttajäätikön reuna oli jo haurastunut niin paljon, että siihen iskeytyneet tsunamin rippeetkin pystyivät hajottamaan sitä.

Valtavien jäävuorten lohkeaminen näkyy satelliittikuvissa. Vajaan vuorokauden kuluttua Tohokun tsunamiksi nimetyn hyökyaallon syntymisestä Rossinmereen oli ilmestynyt uutta irtojäätä suurin piirtein Lahden kaupungin pinta-alan verran.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: