Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maa järisi Taiwanissa helmikuussa 2016. Tulevaisuudessa maanjäristyksiä voidaan ehkä vaimentaa tai niiden voima suunnata muualle.

© VCG/Getty Images
Luonto - Maanjäristys

3 uutta tekniikkaa suojaa maanjäristyksiltä

Tärähtely ravistelee puunlatvoja tai muunnetaan maanalaisikai ääniaalloiksi. Menetelmiä maanjäristysten tuhojen leikkaamiseksi on useita, ja nyt ollaan valmiita testaamaan ensimmäistä järjestelmää, joka tekee riskirakennuksista ”näkymättömiä” järistysaalloille.

Vuosituhansien ajan rakennuksia on yritetty suojata maanjäristystuhoiltalampaantaljoilla, kumikalvoilla ja kuulalaakereilla. Nyt on havaittu, että tehokkaampaa on ottaa aalloilta puhti pois ennen kuin ne ehtivät perille.

Maanjäristysaaltoja voidaan vaimentaa, hajottaa tai ohjata muualle useilla menetelmillä. Ensisijaisesti niillä pyritään suojaamaan kriittisiä kohteita, kuten sairaaloita ja ydinvoimaloita, mutta jatkossa niillä voitaisiin turvata kokonaisia kaupunkeja.

1. Paalut hajottavat järistysaaltoja

Pisimmällä ollaan menetelmässä, jossa suojattava kohde ympäröidään maahan upotetuilla betonipaaluilla. Paaluja on sitä tiheämmässä, mitä lähempänä ne ovat kohdetta.

>> Tilaa 2 numeroa Tieteen Kuvalehteä, niin saat lennokin kaupan päälle ja maksat vain 8,90€.

Kun maanjäristysaallot osuvat paaluihin, ne hajoavat ja niiden voima johtuu muualle niin, että kun aallot ehtivät sisimpiin paalurivistöihin, ne aiheuttavat vain harmitonta tärinää.

2. Juuret ja latvat imevät järistysaaltoja

Betonipaaluilla voidaan suojata vain yksittäisiä rakennuksia, mutta kokonaisia kaupunkeja palvelevat parhaiten korkeat puut. Järistysaallot voivat nimittäin ohjautua puiden latvoihin.

Voimakkaimpien maanjäristysten vaimentamiseen tarvittaisiin kuitenkin satoja metrejä korkeita puita. Niiden sijaan järistyksen vaimentamiseen voitaisiin myös käyttää korkeiden tuulivoimaloiden rivistöjä.

3. Järistys muuttuu ujellukseksi

Isot reiälliset maahan kaivetut teräslieriöt voisivat ainakin teoriassa muuttaa maanjäristyksen paineaallot vaarattomammiksi ääniaalloiksi. Periaate on sama kuin puhallettaessa puuhuiluun ilmaa.

Maanjäristys, jonka voimakkuus on 8 Richterin asteikolla, tuottaisi 160 desibelin ääniaallon. Se vastaisi haulikon laukausta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota