nb_u17 oilspill

Kirjava kuva BP:n öljypäästön seurauksista

BP-öljy-yhtiön Deepwater Horizon -porauslautan onnettomuudesta on kulunut viisi vuotta. Katastrofi on jättänyt alueen luontoon ristiriitaisia merkkejä.

torstai 23. huhtikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Yhdysvalloissa Louisianassa delfiinit ajautuvat kuolleena rannoille, öljyjäämiä ja kemikaaleja löytyy lintujen munista, ja Meksikonlahden koralliriutoissa on öljypäästöstä syntyneitä arpia.

Historian suurimman öljykatastrofin – Deepwater Horizon -porauslautan räjähdyksen – seuraukset ovat yhdysvaltalaisen National Wildlife Federation järjestön laajan raportin mukaan selvästi nähtävissä.

Kuva ympäristöstä ja eläinmaailmasta katastrofin jälkeen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen, todetaan artikkeleissa, jotka julkaistiin Science-tiedelehdessä. Eläimillä havaitaan selviä öljyn aiheuttamia vaurioita, mutta samaan aikaan luonto tuntuu sopeutuvan tilanteeseen.

Ruskopelikaanit ovat sitkeitä

Vaikka Science-lehdessä julkaistujen artikkelien kirjoittajat päätyvätkin pääosin samaan tulokseen vakavista seurauksista kuin NWF:n raportti, uusissa tutkimuksissa todetaan myös, että paikoin luonto on selvinnyt öljykatastrofista hämmästyttävän nopeasti.

Science-artikkeleissa tutkijat toteavat, että kalat näyttävät voivan hyvin eikä ruskopelikaanien kanta ole kärsinyt pysyviä vaurioita.

Kun porauslautalta valui mereen 780 miljoonaa litraa raakaöljyä, kaikkiaan 12 prosenttia alueen ruskopelikaaneista kuoli öljyn aiheuttaviin vaurioihin.

VIDEO: Näin onnettomuus tapahtui

Onko pahin ohi vai vasta tulossa?

Biologeilla on myös osin eri käsitys siitä, ovatko öljykatasrofin pahimmat seuraukset jo ohi vai odottaako nurkan takana vielä yllätyksiä.

Osa epävarmuudesta kemikaaleihin, joita öljyn päälle kaadettiin 3,8 miljoonaa litraa öljylauttojen hajottamiseksi.

Lue myös: Ympäristökatastrofi vauhditti tutkimusta

Tuli, kemikaalit ja aerogeeli pysäyttävät öljyn

Meksinkonlahdella öljylauttojen hajottamiseen käytettyjen kemikaalien pitkäkestoisista vaikutuksista ympäristöön tiedetään vielä varsin vähän.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: