Katso, miten sää sekoaa

Ilmastotieteilijät varoittavat, että äärimmäiset sääilmiöt yleistyvät ja tulevat entistä rajummiksi. Sään villiintyminen on nähtävissä jo nyt. Ammattikuvaajien ja harrastajien otokset ovat hurjaa katsottavaa.

crazy weather

Fidžisaarilla Tyynellä valtamerellä trooppinen hirmumyrsky repii talojen katot irti. Arizonassa Yhdysvalloissa kilometrien korkuinen hiekkapilvi peittää Phoenixin kaupungin. East Creekissä Australiassa pysäköintialue autoineen jää veden alle.

Vesihöyry kiihdyttää ääri-ilmiöitä

Sää muuttuu epävakaammaksi ja vaikeammin ennakoitavaksi. YK:n ilmastopaneelin IPCC:n tutkijoiden mukaan odotettavissa on enemmän rankkasateita, pidempiä kuivuusjaksoja ja rajumpia myrskyjä.

Mitä ilmeisimmin syypää säiden sekoamiseen on hiilidioksidi, jonka määrä ilmakehässä lisääntyy ihmisen toimien takia. Kun hiilidioksidipitoisuus kasvaa, lämpötila nousee ja ilmaan haihtuu yhä enemmän vesihöyryä, joka taas antaa voimaa villeille sääilmiöille.

Odotettavissa vielä villimpää

Tietokonemallien mukaan tulevaisuudessa äärimmäinen sää on entistäkin rajumpaa. Monin paikoin onkin alettu valmistautua ilmastonmuutoksen seurauksiin. Esimakua tulevasta on jo nähty eri puolilla maailmaa. Alla on valikoima näyttävimmistä sään oikuista.

Lue lisää ilmastonmuutoksen seurauksista Tieteen Kuvalehden numeron 6/2013 artikkelista Säät sekoavat, jonka voit ladata tästä.

Katso video

Tornado

Trooppinen hirmumyrsky

Hiekkamyrsky

Rankkasade

Tulva

Kuivuus