ruins after earthquake

Maa järkkyy entiseen tapaan

Osoittavatko tilastot maanjäristysten yleistyneen niin kuin vaikuttaisi?

maanantai 2. huhtikuuta 2012

Kun tarkastelujakso on pitempi kuin vuosi, näyttää siltä, että maanjäristyksiä tapahtuu suhteellisen tasaisin välein. Maa järisee esimerkiksi 7–8 Richterin asteen voimakkuudella keskimäärin 17 kertaa vuodessa. Vuosien välillä on kuitenkin suuria eroja. 1986 ja 1989 noin voimakkaita maanjäristyksiä oli vain kuusi, kun taas 1943 niitä sattui peräti 30. Vuosivaihteluista huolimatta pitkän ajan tilasto kertoo trendin.

”Mututuntuma” ei välttämättä käy yksiin todellisten havaintojen kanssa. Syynä on se, että uutisointi voi vääristää kuvaa ilmiön yleisyydestä. Jos lyhyin välein sattuu monta voimakasta maanjäristystä, jotka vaativat paljon kuolonuhreja, tavallisesta ihmisestä alkaa tuntua siltä, että maa järkkyy jossain päin maailmaa tämän tästä.

Vaikka vuosittain tapahtuu keskimäärin 17 maanjäristystä, joiden voimakkuus on 7–8 Richterin astetta, harva suomalainen saa tietää niistä kaikista. Yleensä uutiskynnyksen ylittävät vain ne tapaukset, joissa menetään paljon ihmishenkiä ja syntyy suunnattomasti aineellista tuhoa. Esimerkiksi Haitissa tammikuussa 2010 sattunut maanjäristys on monilla yhä hyvässä muistissa, koska se oli niin tuhoisa. Sen sijaan kuusi viikkoa myöhemmin Japanille kuuluvia Ryukyusaaria runnellut maanjäristys meni useimmilta ohi korvien siitä huolimatta, että se oli yhtä voimakas kuin Haitin – toisin sanoen 7,0 Richterin astetta.

Maanjäristysten esiintymistiheys on melko vakio luonnollisista syistä. Taustalla ovat geologiset prosessit, jotka liikuttavat tektonisia laattoja ja aiheuttavat jännitteitä maankuoreen. Niitä ylläpitävän energian määrä on jokseenkin muuttumaton.

Fakta

Aina yhtä taajaan toistuva ilmiö

Pitkän aikavälin tilastojen mukaan maanjäristysten määrä on vakio. Vuosittain esiintyy keskimäärin alle 20 erittäin voimakasta tai vielä rajumpaa maanjäristystä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: